Mobilitás

Tőzsdére megy a Porsche, nézzük a részleteket

NRGreport | 2022.09.20. 06:00

A Volkswagen részvényei hétfőn enyhe emelkedést mutattak, miután előző nap este nyilvánosságra hozta a vállalat a csoporthoz tartozó Porsche tervezett tőzsdei bevezetésének árazását, miszerint a luxus sportkocsikat gyártó részleg akár 75 milliárd eurós értéket is elérheti. Ez Európa harmadik legnagyobb elsődleges részvénykibocsátása (Initial Public Offering -IPO) lehet.

A Volkswagen, azzal a céllal döntött úgy, hogy részlegesen feladja az autógyártó ellenőrzését, és szeptember 29-én tőzsdére kívánja vinni sportkocsikat gyártó leányvállalatát, a Porsche-t,  hogy megszerezze az elektromos és autonóm autókba finanszírozásához szükséges összeget. – számolt be a LeFigaro.

A Reuters beszámolója alapján pedig a  részvény eladásból származó teljes bevétel várhatóan 18,1-19,5 milliárd euró körül alakul majd.

Míg idén több luxusautó-gyártó, például a Ferrari és az Aston Martin részvényei is komolyan megszenvedték az európai tőzsdék viharait, a Porsche stabil márkájával és magas üzemi árréssel kívánta megnyerni a befektetőket és teszi továbbra is. A vasárnap bejelentett 70-75 milliárd eurós értékbecslés némileg elmarad egyes befektetők akár 85 milliárd euróra becsült értékétől, de még mindig messze meghaladja más német autógyártók, például a BMW 49 milliárd eurós vagy a Mercedes-Benz 61 milliárdos értékét és megközelíti a Volkswagen saját 88 milliárd eurós piaci kapitalizációját is.

Bár az IPO a szeptember 29-i kereskedés megkezdése előtt még visszavonható, Lutz Meschke, a Porsche AG pénzügyi igazgatója szeptember elején azt mondta, hogy erre csak újabb „súlyos geopolitikai problémák” esetén kerülhet sor.

A Volkswagen emellett azt is közölte, hogy a Porsche AG tőzsdei bevezetésénél az elsőbbségi részvényeket részvényenként 76,50 euró és 82,50 euró közötti áron értékeli.

Hogyan oszlanak meg majd a részvények?

A VW-ben többségi részesedéssel rendelkező Porsche alapító család a tervek szerint 25 százalék plusz egy Porsche-törzsrészvényt vásárol a tőzsdén jegyzett Porsche Automobil Holding SE családi befektetési alapjukon keresztül, így továbbra is jelentős befolyással bírnak majd.

A Porsche tőkéje 50%-ban elsőbbségi részvényekre oszlik, amelyek megnövelt osztalékot biztosítanak, de nem rendelkeznek szavazati joggal, és 50%-ban szavazati joggal rendelkező törzsrészvényekre. A Volkswagen az elsőbbségi részvények 25%-át, azaz 113.875.000 darabot kíván a tőzsdén forgalomba hozni, ami a társaság tőkéjének 12,5%-át teszi ki.

Bizonyos befektetők máris igényt tartanak a felajánlott részvénytőke közel 40%-ára: A Katari Befektetési Hatóság, a Volkswagen harmadik legnagyobb részvényese 4,99%-os részesedést vállalt, míg a norvég állami vagyonalap és a T. Rowe Price 750 millió euró értékben vásárol részvényeket – áll a vállalat közleményben. Abu-Dzabi pedig mintegy 300 millió euró értékben tervez részvényeket vásárolni

„A Porsche tőzsdei bevezetése valószínűleg sikeres lesz… a befektetők sorban állnak. Ha a Porsche IPO jól megy, elképzelhető, hogy a [Volkswagen] egyéb márkáit például az Audit is tőzsdére viszik” mondta Arndt Ellinghorst, a QuantCo adatelemző cég autóipari szakértője.

Elemzők a Porsche AG részvényeit a Ferrarihoz hasonlították, amelynek piaci kapitalizációja 38 milliárd euró, azonban működési árrése magasabb, pontosabban 24%-os, mint a Porsche árrése a maga 17-18 százalékával. A német autógyártó most 20%-os árrést céloz meg, emellett azt fontos megemlíteni, hogy az elektromos járművek terén messze előrébb jár.

 

Kép forrása: unsplash.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.