Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

Hiába az elektromos autók előretörése, a bioüzemanyag nem fog eltűnni

Nagy Nikoletta | 2022.09.22. 07:17

Az egyik legnagyobb bioüzemanyag-gyártó cég feje szerint attól, hogy egyre több az elektromos autó az utakon, még nem kell temetni a bioetanolt sem.

A világ egyik legnagyobb bioüzemanyag-gyártójának vezetője szerint a kormányok és az autógyártók globális mozgalma az elektromos autók ösztönzésére nem jelenti azt, hogy a bioetanolt temetni kellene. A bioüzemanyagot előállító országokban továbbra is fennáll a kereslet, és itt jellemzően az elektromos járművek bevezetése is lassabbnak tűnik. Ilyen például Brazília és India, ahol vannak olyan iparágak, amelyeknek bioüzemanyagot kell használniuk a kibocsátás csökkentése érdekében, mert a villamosítás nem megvalósítható megoldás – mondta Paula Kovarsky, a brazil Raízen SA bioetanolgyártó cég stratégiai igazgatója.

A Reutersnek adott interjújában Kovarsky elmondta, hogy a kibocsátásukat nehezen csökkentő ágazatok, mint például a hajózás és a kereskedelmi repülés, erős célpontjai a bioüzemanyagoknak. Ezen felül nagy jövője lehet még az olyan elektromos autóknak is, amelyek üzemanyagcellákat használhatnak arra, hogy a bioetanolt hidrogénné akítsák.

„A jövő szerintem az, hogy ugyanabban az elektromos autó modellben, amelynek akkumulátora Európában vagy az Egyesült Államokban elektromossággal működik, az autógyártók kicserélhetnék az akkumulátort egy bioüzemanyag-cellára Brazíliában vagy Indiában, és ehhez bioetanolt használhatnának” – mondta.

A bioetanol kifejezés alatt olyan, nagyrészt etil-alkoholból (etanolból) álló üzemanyagot értünk, melyet biológiailag megújuló energiaforrások (növények) felhasználásával nyernek abból a célból, hogy benzint helyettesítő, vagy annak adalékaként szolgáló motor-üzemanyagot kapjanak.

Persze ez nagyon környezetbarát megoldásnak hangzik, a valóság azonban ennél árnyaltabb: egy másik Reuters-elemzés szerint például az Egyesült Államok bioetanol-gyárai sokkal szennyezőbbek, mint az olajfinomítók, konkrétan az USA etanolgyárai több mint kétszer annyi káros anyagot termelnek, mint az ország olajfinomítói. Összehasonlításképp: amíg egy etanolgyár 2020-ban 1187 tonna szén-dioxidot bocsátott ki egymillió gallon (3, 7 millió liter) bioüzemanyag előállítása során, addig egy átlagos olajfinomító 533 tonna szén-dioxidot bocsátott ki azonos mennyiségű üzemanyag megtermelése alatt. 

Ha ez a szennyezési kérdés megoldódna, a bioüzemanyag fennmaradása nem elképzelhetetlen dolog. A Nissan, a Toyota és a Volkswagen azon autógyártók közé tartoznak, amelyek olyan hibrid technológiát fejlesztenek ki, amely etanolból hidrogént állít elő az autóban, a gáz pedig az elektromos motort táplálja.

A szakértők azonban úgy vélik, hogy ez a megoldás  logikus olyan helyeken, mint Brazília, ahol széleskörű etanol-elosztó rendszer működik. De mivel az autógyártóknak globális gyártási terveik vannak, kétséges, hogy konkrét régiók igényeire gyártanának-e autókat.

  Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.