Vállalatok

Rivian és Mercedes furgonok közös gyártása– Nyerésre áll Kecskemét?  

Benedek Attila | 2022.09.22. 04:00

A hazai Mercedes gyár komoly előnnyel száll be abba a harcba, amely az elektromos furgonok gyártásáért folyik. Ezen a téren is zöldül az autópark, a hajtóenergiát nemsokára már csak az áram adja.

A Mercedes Sprinter a testesebb furgon a csillagos márka kínálatában. Ezt a típust, 1995 óta gyártják. A Merci amúgy is régi motoros a műfajban: a kultikus NT, például 1977-ben jelent meg.

Jelenleg a kisebb áruszállítók, furgonok terén a Renault-val működnek együtt, de nyitottak egy új partnerséget a Riviannel. A nagyobb teherautóknál a Volvóval közösen fejlesztik az üzemanyagcellás teherkocsikat.

Az amerikai startup

Az amerikai vállalat, Rivian egyelőre három típust kínál, a cég egyébként a  Teslához hasonlóan átment a kezdő vállalkozások minden fázisán. Most a gyártás felfuttatásával küzdenek, ezért a számaik még elég gyatrák, ám ez az állapot a Covid hatásaival és az alapanyagok hiányával is magyarázható.

A Rivian nagy szerencséje, hogy a cégben történő részesedésért cserébe, kifejlesztett egy csomagszállító autót. Ami ennél is jobb, hogy kapott rá egy 100 ezer darabos megrendelést. A cég részvényese pedig az Amazon, ami a világ legnagyobb csomagküldő cége…

Közös munka

Az amerikai vállalkozás a nyáron írt alá megállapodást a Mercedes-Benz furgonos üzletágával, a Mercedes Van-nel. Az 50/50 százalékos részesedéssel működő üzlet lényege a dobozos haszonjárművek közös európai gyártása.

A csavar a történetben, hogy a németek 2025-ben megjelenő új eSprinter alapját a VAN.EA elnevezésű alváz adja, míg az amerikai vállalat, a saját maga által kifejlesztett és az Amazon furgonjainak is alapot biztosító, Rivian Light Van néven futó gördeszka platformra építkezik. A különböző alapokat használó furgonok, egy helyen történő gyártására keresnek üzemet.

A keresés

Az eSpirnter fő gyártási helye marad Németországban, e mellé néznek Kelet-Európában új gyártóbázist. A romániai szálat, az ott működő Mercedes alkatrész üzemek jelentik, amelyeket idővel át akarnak alakítani elektromos komponensek gyártására.

Elveikben jobb helyzetben van a kecskeméti Mercedes gyár. Aminek az egy milliárd eurós bővítéséről, a nyáron határoztak. Ekkor ki is jelentették, hogy két új elektromos modellt fognak ott gyártani. Ezek a tervek, pontosan illeszkednek a két cég együttműködési megállapodásába.

A városban sokat közlekedő furgonok a jármű villamosítás legújabb célpontjai. Szerencsére már kaphatók az árammal működő, csendesen suhanó furgonok és városi áruterítést végző teherautók is.

 

Kép forrása: Amazon

 

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.