Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

A minimobilitás lehet a következő nagy dolog a városi közlekedésben

NRGreport | 2022.09.23. 06:00

A városokban nagyon népszerűvé váltak a kétkerekű mikromobilitási lehetőségek, különösen az e-kickscooterek és az elektromos cargo-biciklik. A három- és négykerekű minimobilitás lehet a következő nagy dolog.

Napjaink mikromobilitási környezetét elsősorban az elektromos kerékpárok, segédmotoros kerékpárok és az elektromos robogók határozzák meg. A felszín alatt azonban a közelmúltban egy másik, hasonlóan lenyűgöző növekedési ütemet mutató mobilitási szegmens kapott teret: a három- és négykerekű minimobilitás. Ebbe az autók és kerékpárok közé eső szegmensbe tartoznak az egy-két személy elszállásolására alkalmas három- vagy négykerekű elektromos járművek.

Ezeknek a járműveknek az átlagos tömege 100 és 500 kilogramm között van üresen. A jármű típusától és a helyi előírásoktól függően maximális sebességük 25 és 90 kilométer/óra között változik.

Kisebb méretük miatt a minimobilitású járművek olcsóbbak, mint a hagyományos elektromos járművek, kevesebb helyet fogyasztanak, és több parkolási lehetőségük van – ez a jellemzők különösen előnyösek a zsúfolt városi területeken. Számos más előnyökkel is rendelkeznek ezek a járművek.

Kevesebb erőforrást és energiát igényelnek a gyártás során; ez különösen hasznos, ha figyelembe vesszük, hogy bizonyos erőforrások, például akkumulátor-alkatrészek már most is hiányosak. Emellett energiaszükségletük alacsonyabb, mint a szabványos elektromos járműveké; ez azért fontos, mert sok régió, így az Európai Unió is évtizedekig nem lesz képes elegendő zöld energiát előállítani helyi szinten. A minimobilitású járművek növelik a biztonságot, mivel általában lassabban haladnak, és jobban láthatók a gyalogosok és kerékpárosok számára.

Más mikromobilitási lehetőségekkel, például e-robogóval, kerékpárral és segédmotoros kerékpárral összehasonlítva a minimobilitású járművek nagyobb kényelmet kínálnak, beleértve az üléshelyzetet és az időjárástól való jobb védelmet. Ezenkívül bővített tárolóhelyet és két utas befogadóképességét kínálják.

Ha megnövekszik az érdeklődés a minimobilitás iránt, és ha a szabályozók ezt a mobilitási lehetőséget szorgalmazzák, ez a szegmens 2030-ra elérheti a 100 milliárd dolláros teljes megcélozható piacot Kínában, Európában és Észak-Amerikában 2030-ra. A kétkerekű elektromos járművek jelenlegi két vezető gyártója 2015 óta összesen 300 millió dollár globális bevételt termeltek ebből a szegmensből.

Annak érdekében, hogy jobban betekintést nyerjen e növekvő piacba, a McKinsey Center for Future Mobility nyolc ország 26 000 emberét kérdezte meg a minimobilitású járművekkel kapcsolatos véleményükről, beleértve azt is, hogy hajlandóak-e egy ebbe az osztályba tartozó járművet vásárolni. A felmérés azt is kutatta, hogy a minimobilitású járművek számának növekedése befolyásolhatja-e az autótulajdonosok arányát vagy megváltoztathatja-e a mobilitási preferenciákat. A felmérés a Mobility Consumer Insights felméréssorozat része, amely a jövőbeli trendek feltárására összpontosít.

A válaszadók több mint 30 százaléka világszerte úgy nyilatkozott, hogy valószínűleg vagy nagy valószínűséggel fontolóra veszi a minimobilitású jármű használatát a jövőbeni mobilitási lehetőségek közül, de a helyszín nagy hatással volt a véleményekre. A brazíliai és kínai válaszadók fontolgatják leginkább ezeket a járműveket (több mint 50 százalék), ezt követik az olaszországi, japán, dél-koreai és egyesült államokbeli válaszadók (25 és 30 százalék között). A mérlegelési arány Ausztráliában és Németországban a legalacsonyabb (15-20 százalék).

Ezek az eredmények azt mutatják, hogy a minimobilitás használatára való hajlandóság azokban az országokban a legmagasabb, mint például Kína, ahol nagy hagyománya van a kis méretű járműveknek. Ez a legalacsonyabb olyan országokban, mint Ausztrália és Németország, ahol a nagy autók népszerűek.

Kép forrása: cityq.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.