Fenntarthatóság

Kénhiányt okozhat az egyre több megújuló energia

Nagy Nikoletta | 2022.09.24. 10:41

A modern ipari társadalom egy nagyon értékes erőforrása a kénsav – a probléma viszont az, hogy a zöld energia előretörésével annyira megcsappanhat a mennyisége, hogy az már az élelmiszerbiztonságot is veszélyezteti.

A kénsav nélkülözhetetlen a foszforműtrágya előállításához, amely segít fenntartani a globális élelmiszer-ellátást. Ezenkívül a foszforműtrágyát ritka fémek, például kobalt és nikkel kinyerésére is használják. Ezeket a fémeket lítium-ion akkumulátorokba teszik, amelyek számos elektronikus eszközt táplálnak a mobiltelefonoktól a laptopokon át – de szükség van még lítiumra például a napelemek gyártásánál is.

Mivel a mezőgazdaság egyre csak duzzad, a világ pedig fordul el a fosszilis üzemanyagoktól, geográfusok becslése szerint a kénsav iránti globális kereslet 2040-re 246-400 millió tonnára fog emelkedni. Azonban attól függően, hogy milyen gyorsan megy végbe a dekarbonizáció, csak 100-320 millió tonna áll rendelkezésre.

A világ kénellátásának körülbelül 80 százaléka kénhulladék formájából érkezik felhasználásra. A kénhulladék a kőolaj és a földgáz kéntelenítéséből származik, ez a folyamat csökkenti a kén-dioxid-kibocsátást és a savas esőt előfordulási esélyét. A University College London friss kutatása szerint ha a világ nem tesz lépéseket a kénszükséglet csökkentésére, akkor nagyobb lesz az igény a bányászat iránt, hogy kompenzálja a fennmaradó mennyiséget, a bányászat pedig közben erősen károsítja a környezetet.

Mark Maslin, a tanulmány vezető szerzője, a University of College geográfusa szerint „kénhiány már korábban is előfordult, most az különbözteti meg a helyzetet, hogy az elem forrása egyre kevésbé a fosszilis tüzelőanyag-ipar lesz. Azt jósoljuk, hogy a kén ezen olcsó, bőséges és könnyen hozzáférhető formájának kiapadásával a keresletet az elemi kén közvetlen bányászatának jelentős növekedésével lehet kielégíteni. Ez mérgező, pusztító és drága lesz”.

A tanulmányban a kutatók három kénsav-keresleti forgatókönyvet becsültek meg 2021 és 2040 között. A becslésekhez a múltbeli és előrejelzett kereslet adatait használták fel, amelyek éves növekedési üteme 1,8% és 2,4% között mozog.

A kénigény csökkentésére a kutatócsapat alternatív lehetőségeket javasol, ideértve a szennyvízben lévő foszfor újrahasznosítását műtrágyaként, a lítium-ion akkumulátorok újrahasznosításának fellendítését, valamint az alacsonyabb energiakapacitás/tömeg arányú akkumulátorok használatát.

A zöld technológia előretörésével tehát fellendülhet a kénbányászat, ami nagyon káros a környezetnek, és ezzel ellensúlyozhatja azt a haladást, amit a zöld tech segítségével elérhetünk. 

  Nagy Nikoletta
Címkék
#kén   #kénhiány   #megújuló energia  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.