Mobilitás

A briteknél ezeket az elektromos autókat most a legdrágább tölteni

Nagy Nikoletta | 2022.09.25. 11:31

Egy elektromos autót jellemzően olcsóbb fenntartani, mint egy benzinest, de azért vannak olyan modellek, amiknél a pénztárca mélyére kell nézni, ha fel szeretnénk tölteni. Készült egy kutatás az Egyesült Királyságban, amiből kiderült: messze a Teslákat a legdrágább otthon “feltankolni”.

A Nemzetközi Tiszta Közlekedésért Tanács egy korábbi kutatásában öt országot vizsgált abból a szempontból, hogy az egyik legnépszerűbb európai kocsi, a Volswagen Golf melyik változata a gazdaságosabb: a teljesen elektromos, a hibrid, a benzinnel vagy a dízellel működő. Az összehasonlítás az Egyesült Királyságban, Németországban, Franciaországban, Hollandiában és Norvégiában történt meg, mindenhol a helyi kedvezményeket és árakat figyelembe véve. Kiderült, hogy a dízellel szemben Norvégiában jelentenek a legnagyobb előnyt az elektromos autók, a briteknél van a legkevesebb megtakarítás, ha környezettudatos kocsira váltanak. A másik három országban 11-15 százaléknyi összeget lehetett megtakarítani, Norvégiában ez az arány 27 százalék.

Ha nem a VW Golfot nézzük, a helyzet már kevésbé egyértelmű, legalább is egy friss elemzés szerint, ami megvizsgálta, hogy az Egyesült Királyságban melyik elektromos autókat a legdrágább tölteni. A friss adatok szerint a Tesla S Model és X Model a legdrágább elektromos autó most az Egyesült Királyságban, már ami a teljes töltésüket illeti. A kutatás megállapította, hogy mindkét Tesla teljes feltöltése 26,60 fontba kerül, mivel mindkettőnek azonos az akkumulátorkapacitása.

Az S a márka zászlóshajója, és az egyik legnépszerűbb nagy teljesítményű elektromos jármű a piacon. Az X egy közepes méretű luxus crossover, amely a Tesla Autopilot vezetőtámogató rendszerével és egyedi sólyomszárny alakú ajtóival van felszerelve. A Tesla-felhasználók használhatják a Tesla hatalmas Supercharger hálózatát, amely több mint 35 000 töltővel rendelkezik világszerte. A töltőállomások átlagosan 50 pennybe kerülnek kilowattóránként a tagoknak (10,99 font havonta), vagy 60 pennybe a nem tagoknak.

A harmadik helyen az Audi e-tron áll, amely a német autógyár első teljesen elektromos autója. A kutatás szerint az autó gazdájának 23,80 fontot kell fizetni egy teljes töltésért. Ez egyébként egy praktikus és tágas családi autó, de kevésbé népszerű, mint versenytársai, például a Tesla X Model és a Jaguar I-Pace – utóbbi egyébként a negyedik legdrágább tölthető elektromos autó a kutatás szerint. A luxus SUV töltése 23,72 fontba kerül az Egyesült Királyságban. Az I-Pace a Jaguar teljesen elektromos kompakt crossovere, amely a Jaguar versenyprogram által bevezetett technológiát használja.

A statisztikák szerint 2022 augusztusának végén több mint 530 000 akkumulátoros elektromos jármű közlekedett az Egyesült Királyság útjain. Itt, és a világ többi részén is az elmúlt öt évben az infrastruktúra és a technológia fejlődésének köszönhetően jelentősen megnőtt az elektromos járművek száma.

A hét elején az Osprey Charging, az Egyesült Királyság egyik legnagyobb nyilvános töltőhálózata bejelentette, hogy növeli töltési árait. A vezérigazgató, Ian Johnston nyilatkozatából kiderült, hogy a vállalat kWh-nként 1 fontra emeli a gyorstöltési díját.

  Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.