Trading

Németország megállapodást kötött, a kancellár tovább dolgozik az energiaellátás biztosításán

NRGreport | 2022.09.27. 04:05

Az RWE német közszolgáltató megállapodást írt alá az Abu Dhabi Nemzeti Olajtársasággal arról, hogy december végéig cseppfolyósított földgázt szállít Európa legnagyobb gazdaságába – jelentette be vasárnap az RWE.

Bár a szállítandó kezdeti mennyiség viszonylag csekély, politikailag jelentős az üzlet az Oroszországon kívülről érkező gázellátás megerősítésének szempontjából. Olaf Scholz kancellár igyekszik a nemzetközi kapcsolatok erősítésére, valamint az alternatív energiaforrások feltérképezésére, megtalálására. – számolt be a Reuters.

Az egyezmény, amely magában foglalja az LNG (cseppfolyósított földgáz) többéves szállítására vonatkozó szándéknyilatkozatot is, Scholz kétnapos Öböl-térségi utazásának második napján jött létre. A megállapodás bejelentése előtt Scholz az újságíróknak elmondta, biztosítani kell azt, hogy az LNG világszintű termelése olyan szintet ér el, amivel a fennálló kereslet kielégíthető anélkül, hogy az Oroszországban meglévő termelési kapacitást  igénybe kelljen venni.

Az RWE közölte, hogy az Abu Dhabi Nemzeti Olajtársaság(ADNOC) által idén szállított rakomány 137,000 köbméter LNG-re vonatkozik, és ez lesz az első LNG, amelyet a Hamburg melletti Brunsbüttelben található úszó LNG-importterminálon keresztül szállítanak a német gázpiacra. Az ADNOC továbbá meghatározatlan számú LNG-rakományt foglalt le Németország számára 2023-ban.

Az Enerdata kutatócég adatai szerint Németország két új, tervezett úszó LNG-terminálja végül évi 12,5 milliárd köbméter LNG fogadására lesz képes, ami 2021-ben az ország gázfogyasztásának körülbelül 13%-ának felelt meg. Az RWE közleményében kiemelték, hogy ez egy fontos mérföldkő a németországi LNG-ellátási infrastruktúra képviseletében és a diverzifikáltabb gázellátás kialakításában.

A német tisztviselők azt remélik, hogy az Abu Dhabival kötött LNG-ügyletekhez hasonló megállapodások sora segít leküzdeni az égbe szökő energiaárakat.

Mindeközben több ezren gyűltek össze vasárnap és tiltakoztak az Északi Áramlat 2 leállítása kapcsán. A tüntetők az Északi Áramlat 2 azonnali megnyitását követelték és hozzátették, hogy ezzel megelőzhető lenne a nagyobb baj. A szervezők körülbelül 5000 tüntetőre számítottak Lubmin városában, ahol a vezeték németországi oldala található.

Az RWE szállítása mellett az ADNOC beleegyezett abba is, hogy ammóniát értékesít német vállalatoknak, köztük a Steagnek és az Aurubisnak. Ezenkívül havi 250,000 tonna gázolajat biztosít a német Hoyer cégnek.

Még szintén vasárnap történt, hogy az Egyesült Arab Emirátusok elnöke, Mohammed bin Zayed al-Nahyan sejk megállapodást írt alá Scholz-cal, amely az energiabiztonság felgyorsításáról és az ipari növekedésről szól. Az Egyesült Arab Emírségek megújulóenergia-vállalata, a Masdar külön is vizsgálja a szélenergia fejlesztését a német partoknál.

Scholz Abu Dhabiban tartott találkozói után Katarba utazott. Szombaton Dzsiddában tárgyalt Mohammed bin Szalmán szaúd-arábiai trónörökössel.

 

Kép forrása: Rwe.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.