Szabályozás

A fogyasztók ellátásbiztonsága érdekében azonnali, európai lépések szükségesek az energiakereskedők likviditási problémáinak kezelésére

NRGreport | 2022.09.28. 06:00

Sürgős lépésekre van szükség annak érdekében, hogy az energiaársokk miatt megnövekedő óvadékkövetelmények okozta – energiakereskedőket érintő – likviditási nyomást szabályozói intézkedésekkel is csökkenteni tudjuk, máskülönben a végfogyasztók ellátásbiztonsága kerülhet veszélybe – mondta el Ságvári Pál, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettese az Energiaszabályozók Európai Tanácsa (CEER) és az Energiaszabályozók Európai Uniós Együttműködési Ügynöksége (ACER) prágai ülésein.

Az Európai Unió Tanácsának elnökségét e félévben Csehország adja. Erre tekintettel a cseh szabályozó hatóság (ERU) Prágába hívta meg az európai energiaszabályozók felsővezetőit a magas energiaárak kezelésére szolgáló vészhelyzeti intézkedésekről szóló európai uniós javaslatok és tervek megvitatására.
A hivatal által kiadott közlemény szerint Ságvári Pál az üléseken elmondta, a vészhelyzeti intézkedéseket tartalmazó tanácsi rendelettervezetet hasznos javaslatnak tartja a MEKH, de annak átültetése önmagában nem lesz elégséges az energiakrízis megoldására. Több szabályozó hatóság képviselőjével egyetértésben az a meggyőződésünk, hogy most az első és legfontosabb teendő, hogy megoldást találjunk a magas óvadékkövetelmények miatti kereskedői likviditási zavarokra, mely rendszerszintű kockázatot jelent – tette hozzá a MEKH elnökhelyettese.
A MEKH elnökhelyettese szerint a villamosenergia-kereslet csökkentése általános célként támogatható, azonban a kötelező csúcsidei keresletcsökkentés teljesítéséhez még további fejlesztésekre lenne szükség. Az egyes erőművekre kivethető, indokolatlan többletbevételek egy részét a termelőktől elvonó, és e bevételekből a végfogyasztókat támogató adókat illetően elmondta, fontos, hogy a rendelkezés zárt legyen, azaz annak végrehajtását semmilyen piaci ügylet vagy szereplő ne kerülhesse meg, mert egy hiányos szabályozás kárát ismételten a végfogyasztók láthatják.
A MEKH elnökhelyettese egyúttal indokoltnak és időszerűnek tartotta az európai, összekapcsolt villamos energia nagykereskedelmi piacokon alkalmazott árplafon-növekedési mechanizmus felülvizsgálatát, mert a gyakori ártüskék miatt a kereskedelmi árplafon jelenlegi, automatikus megemelése további árnyomást helyezne az árampiac minden szereplőjére és fogyasztójára – különösen most, az előttünk álló téli időszakban.
Az energiaszabályozó hatóságok a vészhelyzeti intézkedési javaslatok megvitatása mellett értékelték az európai földgázpiacok és –hálózatok elmúlt hónapokban nyújtott teljesítményét is. Ságvári Pál rámutatott, hogy fizikai szűkületek nehezítik meg azt, hogy Nyugat-Európából és a regionális LNG terminálokból a gáz eljusson a szárazföldi országokba is. Sokszor felmerül szakmai körökben, hogy a cseppfolyósított földgáz (LNG) egy az egyben helyettesítheti, kiválthatja a vezetékes gázszállítást Európában, de az adatok, különösen az európai kapacitásaukciók elemzése tükrében ez az állítás nem állja meg a helyét – tette hozzá a MEKH elnökhelyettese.
A regulátorok új, gyorsreagálású nemzetközi munkacsoportot állítottak föl az európai energiaválság és a magas energiaárak miatt felmerülő szabályozási kérdések sürgősségi közös vizsgálatára.
Kép forrása: pixabay.com
  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.