Fenntarthatóság

Európába érkezik az első hibrid akkumulátor-vonat

NRGreport | 2022.09.28. 06:00

Az akkumulátoros, elektromos meghajtás már a személygépkocsikban és teherautókban is elterjedt, és most a vonatok meghajtásában is egyre nagyobb sebességre kapcsol, felváltva az évszázados dízelüzemű generátorokat, amelyek sokkal károsabbak a környezetre.

Nemrégiben a Hitachi Rail és az olasz Trenitalia vonatszolgáltató bemutatta hibrid vonatát, a „Blues Train”-t a berlini InnoTrans közlekedési vásáron. A vonat lesz az első az új hibrid flottában, amely az utasforgalmat szolgálja Európában – amint el tud indulni. Ez az első vonat, amely az úgynevezett „tri-mode”-dal rendelkezik, és a Hitachi szerint több mint 50 százalékkal csökkentheti a károsanyag-kibocsátást. – írja az Euronews.

A „tri-mode” azt jelenti, hogy a vonat válthat akkumulátoros, elektromos vagy dízelmotoros közlekedés között, és működhet villamosított és nem villamosított vonalakon, így továbbra is tud közlekedni olyan területeken, ahol esetleg még nincs megfelelő infrastruktúra az elektromos vonatok számára.

Ez azért fontos, mert jelenleg az európai vasúthálózatoknak csak 54 százaléka van villamosítva, és a felsővezetékek beépítése költséges. A vonat 300 utas szállítására alkalmas, végsebessége pedig eléri a 160 km/h-t.

Olaszországban várhatóan ez év végén áll majd utasforgalomba, később pedig Európa más részein is megjelenhet. Andrew Barr, a Hitachi Rail csoport vezérigazgatója is kiemelte, hogy a vonat technológiájának nagy előnye, hogy az az újítások ellenére, azokon a helyeken is közlekedhet, ahol jelenleg nincs elektromos hálózat.

A Blues Train működése során a villamosított útvonalak felsővezetékeiből nyeri az áramot. Azonban, amikor nem villamosított vonalakon közlekedik, akkumulátor és dízel keveréket használ, és amikor egy állomás közelében van, az akkumulátorok táplálják a vonatot, kiküszöbölve a károsanyag-kibocsátást és a zajt is.

További plusz, hogy az akkumulátor üzem közben is tud tölteni, dízel és elektromos üzemmódban is. Barr azt mondta, hogy valóban „első lépésnek” tekinti ezt a vonatmodellt, amíg az európai vasúthálózatok teljesen elektromossá nem válnak.

„A Blues Train úttörő akkumulátoros hibrid technológiájával rendkívül fontos módja annak, hogy a vasutak Európa-szerte csökkentsék szén-dioxid-kibocsátását, miközben javítják az utasok utazásait”
– fejtette ki a vonat kapcsán.

Európa zöld utazása

Az Európai Unió azt a célt tűzte ki maga elé, hogy 2050-re klímasemlegessé váljon, és a közlekedés kulcsszerepet játszik a tervekben. A klímacélok megvalósítását szem előtt tartva az EU 2020-ban elindította a Fenntartható és Intelligens Mobilitás stratégiáját, amely a közlekedéssel összefüggő üvegházhatású gázok kibocsátásának 90 százalékos csökkentését ösztönzi 2050-ig, tavaly pedig bemutatta a Fit for 55 csomagot is, amelynek célja az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése 2030-ra.

Az Európai Bizottság adatai szerint a közlekedés az EU üvegházhatásúgáz-kibocsátásának mintegy 25 százalékáért felelős, és több szennyezőanyag-kibocsátásért felelős, mint bármely más ágazat, kivéve az energiatermelést.

A vonatok azonban, közlekedéssel összefüggő üvegházhatású gázok kevesebb mint 0,4 százalékáért felelősek, így a legzöldebb közlekedési módot képviselik.

A vasúti közlekedés zöldítése, persze az előbb említett adatok mellett továbbra sem elhanyagolható. Egyre több fejlesztést figyelhettünk meg e téren az elmúlt időszakban. Nem a Hitachi vonata az első, amely akkumulátort használ. Januárban az Alstom francia gyártó és a német Deutsche Bahn vasúttársaság bejelentette, hogy megkezdi az akkumulátoros személyvonat próbaüzemét. Eközben az Alstom megtervezte a világ első 100 százalékban hidrogén-meghajtású személyvonatát is, amelyet szeptemberben indítottak el Németországban.

 

Kép forrása: pixabay, a kép illusztráció jellegű

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.