Trading

Mit lehet tudni eddig az Északi Áramlat gázvezeték szivárgásairól?

NRGreport | 2022.09.29. 08:00

Az Oroszországot Németországgal összekötő Északi Áramlat-1 és Északi Áramlat-2 gázvezetékben észlelt megmagyarázhatatlan gázszivárgások miatt az európai országok vizsgálatot indítottak az okok feltárására.  

A napokban pár órával egymás után, az Északi Áramlat-1 és Északi Áramlat-2 -n , vagyis két kulcsfontosságú gázvezetéken is szivárgást észleltek, ami szabotázsra utaló találgatásokat váltott ki.

A szivárgás oka részben azért adhat okot találgatásokra, mivel elemzők és szakértők is megerősítették, hogy az ehhez hasonló szivárgások nagyon ritkák. Ezt a vezeték technikai jellemzői is támogatják: a vezeték minden egyes vezetékvonala mintegy 100 000 darab 24 tonnás, betonsúlyú, bevonatos acélcsőből áll, amelyeket a tengerfenékre fektettek le. A csővezetékek állandó belső átmérője a Nord Stream szerint 1,153 méter, és a vezetékek körülbelül 80-110 méter mélységben találhatók. – számolt be az Euronews.

Az azonban továbbra sem egyértelmű, hogy ki, vagy mi állhat a vezetéket ért szivárgások mögött. A lehetséges okok között, pedig műszaki hiba, a karbantartás hiánya és szabotázs egyaránt felmerült.

Az Európai Unió úgy véli, hogy valószínűleg szabotázs okozta az Északi Áramlat vezetékekben hétfőn észlelt szivárgásokat – jelentette Josep Borrell az ntv német televízió szerint, és ezzel Németország, Dánia és Svédország kedden elhangzott véleményét erősítette meg. – írja a Reuters.

Hol van a szivárgás? A Dán Energiaügynökség közleményében kifejtette, hogy az Északi Áramlat 1-nél két szivárgást észleltek – egyet dán, egyet pedig svéd területen -, és az Északi Áramlat 2-nél is találtak egyet.

A szivárgások kapcsán Morten Bodskov, Dánia védelmi minisztere elmondta, hogy a károk teljes mértékének és a szivárgás okának megállapítása még egy-két hétig is eltarthat, mire a sérült csővezetékek körüli területek eléggé „megnyugszanak” a vizsgálathoz.

Az üzemeltető Nord Stream kifejezte, eddig még soha nem látott ekkora károkat, amit emiatt „példa nélkülinek” nevezett, a Gazprom nem kívánt nyilatkozni.

A szivárgások észlelésekor egyik vezeték sem szivattyúzott gázt, de az incidensek meghiúsítják azokat a reményeket, hogy Európa még a tél beállta előtt megkapja a gázt az Északi Áramlat-1-en keresztül, és az Ukrajnán keresztül szállított gázzal kapcsolatban is vannak aggályok.

Ez azzal hozható összefüggésbe, hogy a Naftogaz, ukrán energetikai cég választottbírosági eljárást kezdeményezett a Gazprom ellen. Ennek hátterében az áll, hogy bár a két ország háborúban áll egymással, az orosz vállalat, továbbra is Ukrajnán keresztül küldött gázt Európába, és bár fizetett tranzitdíjat Ukrajnának, nem olya feltételekkel, ahogy azt az ukrán fél elvárta, s emiatt jogi eljáráshoz folyamodott.

A Gazprom erre vonatkozóan először azt közölte, hogy bár elutasítja a Naftogaz összes választottbírósági követelését, szankciókat vezethet be a cég ellen, ha az folytatja az ügyet, ami után a Naftogaz közölte, hogy folytatják az eljárást.

Nem sokkal később, szerdán pedig a Gazprom a Twitteren  újabb bejelentést tett, melyben többek közt  nyomatékosítja, hogy megszüntetheti az Ukrajnán keresztül folyó európai gázszállításokat.

A vállalat Twitter posztjában többek között kifejtette, hogy:

„A Gazprom az ukrán Naftogaz fellebbezésének benyújtását további barátságtalan lépésének tekinti az ukrán vállalat rosszhiszemű magatartásának folytatásaként, és úgy véli, hogy a Ukrán Naftogaz további kísérletei a jogvita Nemzetközi Kereskedelmi Kamara Nemzetközi Választottbíróságának titkársága (ICC-ICA) előtt történő elbírálására az orosz állami hatóságokat, minden okkal, arra késztetheti, hogy szankciókat vezessenek be a Naftogaz ellen, és felvegyék a vállalatot a szankciós listájukra.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a Gazpromot korlátozni fogják abban, hogy a végrehajtott ügyletei keretében, beleértve a pénzügyi műveleteket is, ne teljesítse a szankcionált szervezetekkel szemben fennálló kötelezettségeit.”

Ezt követően csütörtökön több neves híroldal arról számolt be, hogy Svédország újabb szivárgást talált az Északi Áramlat 2 vezetéknél – ez már a negyedik szivárgás, amelyet ezen a héten találtak.

 

Kép forrása: pixabay

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.