Fenntarthatóság

Ez az elektromos utasszállító repülőgép a fosszilis anyagoktól mentes repülés jövője?

NRGreport | 2022.09.30. 06:00

Az akkumulátorral működő repülőgépek egyre nagyobb teret nyernek a légitársaságok körében.  Egy svéd strartup új nulla károsanyag-kibocsátású modelljeiből már 230 darabot rendeltek. Várhatóan 2028-ban már a levegőben lesznek a gépek.

Svédország ambiciózus éghajlati célokat tűzött ki a légiközlekedési ágazat számára, vállalva, hogy 2030-ra minden belföldi járatot fosszilis energiaforrásoktól mentessé tesz, 2045-re pedig minden, az országból induló járatot fosszilis energiaforrásoktól mentessé tesz.
Ez enyhén szólva nem kis teljesítmény, de egy Göteborg melletti hangárban a Heart Aerospace mérnökeinek egy csapata szorgalmasan dolgozik azon, hogy ez a károsanyagmentes jövő megvalósulhasson. Jelenlegi projektjük egy 30 személyes repülőgép, az ES-30, amelyet úgy terveztek, hogy teljesen akkumulátoros meghajtású legyen, és 200 kilométeres hatótávolsággal rendelkezzen. A tervezett tartalék hibrid turbógenerátor, amely fenntartható üzemanyaggal működik, megduplázhatja ezt a hatótávolságot 400 km-re. – számolt be az Euronews.

Ha össze akarjuk hasonlítani az elektromos repülőgépeket a hagyományos repülőgépekkel a hatótávolság tekintetében, nos, akkor még nem tartunk ott” – mondta Anders Forslund, a Heart Aerospace vezérigazgatója. „De amit mi kínálni tudunk, az alacsony zajszint, nulla károsanyag-kibocsátás, ami azt jelenti, hogy nem csak az éghajlatnak tesz jót, hanem a közvetlen környezetnek is a repülőterek közelében”.

Annak ellenére, hogy a vállalatnak még nincs működő prototípusa, máris érdeklődnek iránta olyan cégek, mint a United Airlines és a Mesa Air Group, amelyek 200 repülőgépet rendeltek.Néhány légitársaság, köztük a United, a Mesa és az Air Canada már elkezdte leadni megrendeléseit a Heart Aerospace ES-30 nevű akkumulátoros repülőgépre. A svéd gyártmányú, négy légcsavaros, akkumulátoros repülőgépen legfeljebb 30 személy foglalhat helyet, és rövid távú útvonalakon, például Palm Springsből Los Angelesbe vagy Denverből Aspenbe repülhet szén-dioxid-kibocsátás nélkül. A tervek szerint 2028-ra már a levegőben lesz. Az alumíniumváz, amelyen a Heart egy hangárban dolgozik, valószínűleg soha nem fog felszállni a levegőbe. Inkább földi tesztelésre használják majd, például propellerek és akkumulátorok tesztelésére, mielőtt a vállalat 2026-ban megépíti a repülő prototípust a tesztrepülésekhez.

Nagyon drága a tesztek elvégzése vagy a prototípuson való hibázás, mivel a prototípusban lévő összes alkatrész repüléstechnikai alkatrész. Itt azonban nem” – magyarázza Guilherme Albuquerque, aki a repülőgép-rendszerek integrálásával foglalkozik.

A skandináv légiközlekedés vezetői úgy vélik, hogy a megújuló villamos energiával, a rövid repülési távolságokkal és a fenntartható gondolkodásmóddal rendelkező Skandináviában a környezetbarátabb repülésnek ebben a régióban kellene elsőként beindulnia.

Ha nem itt, akkor hol máshol kellene elsőként bevezetni a nulla kibocsátású légi közlekedést?” – kérdezi Fredrik Kampfe, a Svéd Légiközlekedési Ipari Csoporttól.„Skandináviában van egy olyan piacunk és egy olyan földrajzunk is, amely egyszerűen nagyon jól illeszkedik egymáshoz. Észak-Norvégiában vannak ezek a rövid, talán 14, 15 vagy akár 20 perces útvonalak a repülőterek között – ez tökéletes első piac lesz”.

 

Kép forrása: pixabay, (A kép illusztráció, nem a pontos modellt mutatja)

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.