Vállalatok

Energiahatékonysági tőkeprogramot indít a Hiventures

NRGreport | 2022.10.01. 04:00

 A Hiventures kis-, közép- és nagyvállalatokat célzó energiahatékonysági tőkeprogramot indít októbertől. A zöldenergia profil nem feltétel, főként ipari, gyártó, termelő vállalkozások energetikai hatékonyságnövelésre, költségcsökkentésre és stabil energiaellátás biztosítására irányuló beruházásainak megvalósításában szeretnének közreműködni. A tőkeprogram mellett energetikai startup program is indul.

A 21. század legjelentősebb stratégiai kihívásainak egyike a fenntartható módon megvalósuló energiaellátás, amelynek stabilitását és kiszámíthatóságát minden korábbinál kérdésesebbé teszi a jelenlegi kamatkörnyezet, az infláció, az Orosz-ukrán háború, az ezzel összefüggő szankciók és az energiakrízis. Ez felértékeli az energiával és azon belül főleg a megújuló energiaformákkal összefüggő projekteket, célokat, amelyek hatékonyságnövelésre, költségcsökkentésre, a stabil ellátás biztosítására fókuszálnak. – derül ki a vállalat közleményéből.

 

Prioritásként kezeljük azokat a projekteket és beruházásokat, amelyek a vállalatok energiahatékonyságának növeléséhez, energiaköltségeinek csökkentéséhez, az energiaellátás stabilizálásához járulnak hozzá” – fogalmaz Katona Bence, a hazai energetikai és energiahatékonysági projektekben jelenleg is aktív befektetőnek számító tőkealap-kezelő, a Hiventures vezérigazgatója.

A vezérigazgató kifejtette: 2022 októberétől a Hiventures elindítja az Energiahatékonysági Vállalati Tőkeprogramot kis-, közép- és nagyvállalatok számára, hogy olyan beruházások megvalósulását segítse elő, amelyek javuló energiahatékonysághoz, alacsonyabb energiaköltségekhez és stabilabb energiaellátáshoz járulnak hozzá. A jelenleg tapasztalható magas kamatkörnyezetben a nemrégiben meghirdetett Széchenyi Kártya Program MAX segíthet, amelyben a cégek évi 0,5 százalékos nettó kamaton juthatnak hozzá a forráshoz. Ez a megoldás egészíthető ki a most megindított Energiahatékonysági Vállalati Tőkeprogrammal, amelynek keretében jellemzően 500 millió Ft felett igényelhető tőkebefektetés öt-nyolc évre. A finanszírozást 500 ezer eurónak megfelelő forint összegig ideiglenes válságkeret alapján notifikált, hozamtámogatott tőke jelenti, fölötte pedig piaci alapon megvalósuló tőke és tagi kölcsön a formátum, amelyért bár a Hiventures kisebbségi tulajdonrészt kér, az általa nyújtott finanszírozás alárendelt hitelezői pozíciót testesít meg.

Bár a cég profilja lehet energiahatékonyság vagy zöldenergia, ez nem feltétel: elsősorban egy milliárd forint árbevétel feletti ipari, gyártó, termelő vállalkozások ezekkel összefüggő céljainak és projektjeinek megvalósulását kívánjuk elősegíteni” – mondja Katona Bence, aki szerint a piacon elérhető egyéb finanszírozási formáknál jóval kedvezőbb hozamelvárás, továbbá a rugalmas, a cég működésébe operatív szinten nem beavatkozó finanszírozási feltételrendszer teszi igazán vonzóvá a Hiventures megoldását.

A megújuló és egyben diverzifikált energiaellátást lehetővé tevő energiaprojektekben a Hiventures vállalati üzletága rendelkezik tapasztalattal: legutóbb ez év szeptemberében adtak hírt a megújuló energetikai befektetésekre fókuszáló Solar Markttal kötött hosszú távú stratégiai megállapodásról, de több nagyobb volumenű, már bizonyított vagy éppen innovatív műszaki megoldáson alapuló megújuló energiatermelési beruházást finanszíroznak, különösen napenergiával kapcsolatosakat. A naperőmű fejlesztéseknek van ugyanis egy kifejezetten tőkeigényes korai stádiuma, amely hiteloldalról még nehezen kezelhető.

Emellett elindítanak egy Energetikai Startup Programot is, hogy finanszírozási és mentorálási oldalról is támogassák a megváltozott piaci körülményekhez és lehetőségekhez való adaptációt, a gyorsabb fejlesztést és növekedési pályára állást. Ezzel elsődlegesen saját portfóliócégeiket célozzák meg, de új vállalkozásoktól sem zárkóznak el, amelyek az energiahatékonyságot célzó projektek skálázódásának és növekedésének fejlesztésével szeretnék javítani az esélyeiken a sikerhez vezető úton.

 

Kép forrása: pixabay

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.