Vállalatok

Shell, Chevron, ExxonMobil: „Különös” éghajlati stratégiára és zöldmosásra utalnak az energiaóriások nyilvánosságra került levelezései

NRGreport | 2022.10.01. 04:20

Az olaj- és gázipari vállalatok sokszor hangoztatják, hogy elkötelezettek a nettó zéró kibocsátás mellett, azonban a belső üzenetváltások mást sugallnak. A klíma dezinformációval kapcsolatos amerikai kongresszusi vizsgálat több mint 200 oldalnyi házon belüli üzenetet tárt fel a Shell, a Chevron és az ExxonMobil alkalmazottai között.

 Ezekben az e-mail váltásokban a személyzet megkérdőjelezi a cég környezetvédelmi kötelezettségvállalásait és az éghajlatváltozáson viccelődik. – számolt be az Euronews.

Vajon valóban elkötelezettek az olajvállalatok a Párizsi Egyezmény és a nettó zéró kibocsátás felé? Az Exxon nyilvánosan elkötelezte magát a Párizsi Megállapodás mellett, ezzel hozzájárulva a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fok alatt tartásához. 2019 augusztusában azonban az Exxon vezérigazgatója, Darren Woods feljegyzést küldött ki, amelyben felszólított egy iparági lobbicsoportot, hogy távolítsák el a klímaegyezményre való hivatkozást a vállalat egy fenntarthatósági közleménytervezetéből.

Egy ilyen utalás „potenciális elkötelezettséget teremthet a párizsi megállapodás céljainak képviseletére” – figyelmeztetett az ügyvezető.

A kikerült e-mailek a Shell kötelezettségvállalásait is megkérdőjelezik. A belső 2020-as PR-iránymutatás arra szólítja fel az alkalmazottakat, hogy a nettó nulla célt „a világ kollektív ambíciójaként”, ne pedig „Shell-célként” fogalmazzák meg. Arra kérték a dolgozókat, hogy ne tüntessék fel olyan fényben a vállalatot, amely szerint a Shell hajlandó lenne olyan szintre csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást, amely üzletileg értelmetlen.

Újabb kérdés, hogy vajon a vállalatok hisznek-e a saját fenntarthatósági technológiájukban. Az Exxon az algaalapú bioüzemanyagokat az energetikai átmenet kulcsfontosságú eszközeként népszerűsítette.

A multinacionális cég 70 millió eurót költött a géntechnológiával módosított algafajokból előállított üzemanyag kutatására és reklámozására.

Az egyik 2021-es hirdetésük állította azt, hogy a vállalatnál fektetnek a technológiába, mert olyasmit akarnak, ami nagyon gyorsan növekszik, aminek köszönhetően sok üzemanyagot állíthatnak elő. Egy kiszivárgott 2018-as prezentáció azonban rámutatott, hogy a technológia évtizedekre van attól a szinttől, amelyre jelenleg szükség lenne.

Ezzel párhuzamosan más fosszilis tüzelőanyag-gyártó vállalatok jelentős összegeket fektettek be a szén-dioxid-leválasztásba és -tárolásba, egy olyan technológiába, amely a levegőből vonja ki a kibocsátásokat, és mélyen a földbe juttatja. A Shell egyik vezetője azt mondta a kollégáknak, hogy igyekezzenek kerülni azt, hogy a szén-leválasztás, -hasznosítás és tárolás témáját, úgy említik, mint az olaj, a gáz vagy a fosszilis tüzelőanyagok élettartamának meghosszabbítására szolágló technológiát.

A BP számára azonban e technológia fő célja, hogy „lehetővé tegye a fosszilis tüzelőanyagok teljes körű felhasználását az energiaátalakítás során és azon túl” – derül ki a megszerzett e-mailekből.

Érdekes témakör, hogy miként viszonyulnak az olajvállalatok a klíma aktivistákhoz. 2019-ben a Shell meghívta a kiemelkedő klímakutatót, Peter Kalmust, hogy beszéljen egy konferencián. A meghívást viszont az előadásának megtekintése után visszavonták. A negatív híresztelések után a cég klímaváltozási tanácsadója, David Hone nyilatkozott úgy, hogy azok végeztek rossz munkát, akik meghívták egy klímatudóst.

Mindezekkel együtt mégis miért szabadulnak meg az említett vállalatok a legszennyezőbb üzemeiktől? A Shell számos létesítményét eladta, amelyek a legrosszabb kibocsátást produkálták. A cég alkalmazottja, Steve Lesher írta egy üzenetében, hogy senki sem mondta, de a minta elég egyértelmű: a Shell-nél mindenkinek meg vannak számlálva a napjai, akik olyan üvegházhatású gázokra érzékeny területen tevékenykedik, mint amilyen Kalifornia, Washington vagy Kanada.

Az e-mail azonban azt is sugallja, hogy ezt a metódust nem alkalmazzák világszerte. Lesher leírta, hogy ahol valóban nagy üvegházhatású gáz intenzitású  eszközöket birtokolnak, azok mindig olyan helyszínek, ahol politikailag kevésbé érzékenyek erre a kérdéskörre. Ilyen Kína, Szingapúr, Malajzia vagy Louisiana.

Az Exxon szóvivője a Guardiannek nyilatkozva bírálta az e-mailek nyilvánosságra jutását és újfent megerősítette a vállalat elkötelezettségét a 2015-ös párizsi klímaegyezmény mellett. A Shell szóvivője pedig rámutatott, hogy nagy erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy kivegyék a részüket az energetikai átállásban és továbbra is elkötelezettek a nettó zéró cél elérése mellett.

 

Kép forrása: euronews.com

 

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.