Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Olasz kutatók építették meg Európa első hidrogénnel működtetett otthonát

NRGreport | 2022.10.02. 06:00

Az energiaválság és az éghajlatváltozás arra kényszeríti az európai intézményeket, hogy találjanak módot a fosszilis tüzelőanyag-felhasználás és a szén-dioxid (CO2) kibocsátás csökkentésére.

A dél-olaszországi Sannio Egyetem kutatói egy mindkét célpontot érintő megoldást találtak. Kutatótestületekből és magáncégekből álló konzorciummal közösen megépítették Európa első hidrogén-üzemanyagcellás házát. – írja az Euronews

A beneventói épület egy kollégium, de egyben élő laboratórium is – egy valós kísérlet, amely felméri e technológiák előnyeit és korlátait a jövőbeni lakossági alkalmazásokhoz.

„Az utóbbi időben a környezetre ható CO2-kibocsátás kérdésére összpontosítottunk, és azon dolgoztunk, hogy hidrogént használjunk, hogy ezt a házat teljesen önellátó rendszerré tegyük”
– mondta Gerardo Canfora, a Sannio Egyetem dékánja az Euronews-nak.

A Sannio Egyetem csapata szerint a teljes mértékben hidrogénnel működő üzemanyagcellák termelik az épület szükségleteinek kielégítéséhez szükséges villamos energiát és fűtést. Ez még nem minden – az épület megújuló energiát is termel nap- és geotermikus forrásokból, és ennek eredményeként „nulla kibocsátású épületnek” titulálják.

Az épületet a Stress Consortium, a fenntartható építés technológiai kutatóközpontja segítségével tervezték és építették. Mindez segíthet ösztönözni a jövőbeli kezdeményezéseket, amelyek hidrogén üzemanyagcellákat használnak lakó- és kereskedelmi épületek energiaellátására.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke legutóbbi, az Unió helyzetéről szóló beszédében bejelentette az Európai Hidrogénbank létrehozását, amely akár 3 milliárd eurót is befektethet a hidrogén technológiába. Az elnök akkor úgy beszélt a hidrogénről, mint az európai kontinens egyik kiemelkedő szereplőjéről a jövőbeli energiaellátottság kapcsán.  Rámutatott, hogy senki nem fogja gyorsan elfelejteni a legutóbbi nyarat, amely igen komoly szárazságot hozott és emiatt első lépésként azt célozta meg, hogy a természetet tegyük szövetségesünkké.

Ennio Rubino, a Stress Consortium elnöke hozzátette az eset kapcsán, hogy valószínűleg szükség lesz a hidrogénbankra a fosszilis tüzelőanyagokból történő energiatermelésről a hidrogén felhasználásával történő elektromos áram előállítására történő átállás során.

Kép forrása: interestingengineering.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.