Fenntarthatóság

Multi Corporation – befejeződött a budapesti Allee Bevásárlóközpont 18 millió eurós felújítása

NRGreport | 2022.10.03. 12:09

Befejeződött az Allee felújítása Budapesten, amely a külső és belső terek újrateremtésével egyszerre járul hozzá a vásárlói élmény növeléséhez, a bérlői összetétel és a fenntartható működés fejlesztéséhez. A teljes felújítási költség közel 18 millió euro volt, melynek jelentős részét  a karbonsemlegesség elérését célzó fenntarthatósági beruházásokra fordították. 

A Multi irányításával az Allianz Real Estate és a CBRE IM által képviselt Allianz intézményi befektetők tulajdonában álló Allee Bevásárlóközpont korszerűsítése 2020-ban kezdődött, és a munkálatok a koronavírus-járvány alatt sem szüneteltek. A beruházás célja az Allee vezető pozíciójának megtartása az egyre erősödő versenyfeltételek mellett működő piacon.

A felújítás után a bevásárlóközpontot üzemeltető Multi Corporation BREEAM minősítése a korábbi „nagyon jó” besorolásról „kiemelkedő” minősítésre változott. Az Allee az első olyan üzletközpont Magyarországon, amelynek sikerült a legmagasabb BREEAM minősítési szintet elérnie. A BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method), amelyet először 1990-ben tett közzé a Building Research Establishment a világ legrégebben alkalmazott módszere az épületek fenntarthatóságának értékelésére, minősítésére és tanúsítására.

A felújítás során kibővült és átalakult az ételudvar, a kínálatot újabb éttermek és kávézók létesítésével tették még színesebbé, az ülőhelyek számát pedig a kétszeresére növelték. Így a három jól elkülöníthető, különböző hangulatú, elegáns és kifinomult vendégtér, kiegészülve a Családi étkező és játszósarokkal összesen 750 vendégnek nyújt kényelmes étkezési lehetőséget.

A belső terek megújulásának részeként az épület két átriumába látványos térinstallációk kerültek: az Október huszonharmadika utca felőli bejárathoz tavaly ősszel emelték be végleges helyére a három elemből álló mennyezeti térinstallációt, az úgynevezett „Staccato-t”. Az alumínium mozaikokból álló óriásalkotást Szinyei Merse Pál három világhírű festményének újraértelmezésével magyar képző- és iparművészek álmodták meg. A Váli úti átriumba felszerelt, fényszűrő funkciót is betöltő láncfüggöny-rendszer szintén az újdonságok közé tartozik. A látványos belsőépítészeti megújulás mellett kiemelt figyelmet fordítottak a közösségi mosdók felújítására és korszerűsítésére is.

A projekt teljes körű tervezése, koordinálása és kivitelezése a Multi saját építész- és tervező csapata, a TTDesign munkáját dicséri.

Az átépítéssel zöldebbé is vált az Allee: az épület közösségi tereiben a világítást energiahatékony LED-es lámpákra cserélték, az üvegtetőn hőszigetelő fóliát helyeztek el, jelenleg pedig egy 710 négyzetméteres napelem park telepítése zajlik. Ezek mellett a teljes légkondicionáló rendszer energiatakarékossá tétele is megvalósult, ami az energiafogyasztást jelentősen csökkenti.

A beruházás hatására a létesítmény éves energiafogyasztása 1,8 millió kWh, a szén-dioxid-kibocsátása pedig a becslések szerint mintegy 660 tonnával csökkenthető. Az Allee Bevásárlóközpont 2019 óta kizárólag megújuló forrásokból származó villamos energiát használ. Emellett az Allee a bérlők fenntarthatósági törekvéseit is proaktív módon ösztönzi. – derül ki a közlemény szerkesztőségünk számára eljutatott közleményéből.

A technikai átalakítások mellett jelentősen növekedtek a zöld felületek is, melynek leglátványosabb eleme a bevásárlóközpont Kőrösy József sétány felőli bejárata mellett található, 17 méter magas, 65 négyzetméter felületű, élő, virágos és örökzöld növényekből épített növényfal. Az innovatív zöld fal oxigént termel, megköti a szén-dioxidot, felfogja a port és környezetében jelentősen képes növelni a páratartalmat, és ezzel hűteni a levegőt.

A XI. kerület szívében található Allee Bevásárlóközpont több mint 160 üzletnek, egy 13 termes multiplex mozinak, éttermeknek, irodáknak, és egy fitnesz teremnek biztosít helyet, valamint a bevásárlóközpont felújított mélygarázsában 1200 parkolóhely áll az autóval érkezők rendelkezésére. A multifunkcionális komplexum látogatóinak száma meghaladja az évi 13 millió főt, és Budapest egyik legkedveltebb bevásárlóközpontjai közé tartozik.

Luca Maganuco, a Multi olaszországi, magyarországi és szlovákiai ügyvezető igazgatója az j beruházások kapcsán kifejtette:

Az Allee az első olyan bevásárlóközpont Magyarországon és a kelet-közép-európai régióban, amely ilyen jelentős átalakításon ment keresztül a látogatói élmény növelése és a fenntarthatósági szempontok erősítése érdekében. Nagyon örülünk az eredménynek és a BREEAM-In-Use ’kiváló’ minősítésének.”

Lars Fröhling, az Allianz Real Estate észak- és közép-európai vagyonkezelési vezetője elmondta:

A kiskereskedelemben alapvető fontosságú, hogy pozitív vásárlói élmény nyújtsunk a fogyasztóknak, különösen most, hogy az ágazat a világjárvány után ismét fellendülésben van. Nagyon izgalmas élmény, hogy mindezt úgy tudtuk elérni, hogy ezzel párhuzamosan óriási mértékben növeltük a létesítmény fenntarthatóságát is, ezzel hozzájárulva a dekarbonizációs céljainkhoz”.

Philippe Brand, a CBRE Investment Management vezető portfóliómenedzsere rámutatott:

A felújítás egyben átalakítását is jelentett, és a Multi Corporation nagyszerű munkát végzett, hogy élvezetes és vonzó/csábító élményt teremtsen a vásárlók számára, miközben javította az energiahatékonyságot és csökkentette a bevásárlóközpont szén-dioxid-kibocsátását. Hihetetlenül büszkék vagyunk arra, hogy az Allee Center egy kivételes és rendkívül fenntartható bevásárlóközpontot biztosít a helyi közösség számára.”

 

 

 

Képek forrása: Multi Hungary Kft,  Multi Corporation

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.