Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

Volkswagen ID.4 GTX Xcite – Elektromos autó tuning

Benedek Attila | 2022.10.03. 04:10

A villanyautózás európai éllovasa megmutatta, hogy mit tud kihozni az elektromos szabadidő-autóiból. Az egyedi 22 colos felni és a Lamborghinitől átvett fényezés, kezdésnek nem rossz. Pluszként, megemlítjük a terepre szánt kiviteleket!

Az autó tuning is hasonló átalakulás előtt áll, akár az autó és az autóipar. A tuningolók munkájának az egyik része megy a megszokott irányban, tehát módosítják az autó külsejét és a belsejét. Az ingoványos terület, az elektromos hajtásba történő „belenyúlás”. A témában a kezdeti lépés, a hajtás vezérlés megváltoztatása. A nagyobb beavatkozást az erősebb villanymotorok beépítése, plusz ezek szabályzása és az autó elektronikájához történő igazítása jelenti. A konfliktust az okozza, hogy az utóbbit a gyárak nem nézik jó szemmel. Emiatt történtek már jogi viták, és sok ilyen várható még a jövőben ezen a téren.

A Wörthersee 2.0

Jó ideje a VW gyár is tiszteletét teszi a Wörthi tónál megrendezésre kerülő tuning seregszemlén. Ezen az ausztriai találkozón, eleinte a Golf GTI tulajok mutatták meg egymásnak a járműveiket. Ez jó ideje, a VW csoport márkáit felvonultató, össznépi tuning rendezvénnyé vált, innen származik az ötlet.

A VW mostanság egy jól sikerült privát ID modell találkozót lovagol meg (ID Meet). Erre az alkalomra készítettek egy tanulmányt, aminek az alapja az ID5 GTX típus. (Ez az ID.4 elektromos szabadidő-autó, sportosabb, kupészerű kivitele.) A munkát nem a gyári mérnökök végezték, hanem a vállalat öt mentorának az irányítása alatt dolgozó gyakornok.

ID.5 tunining

A duális képzésben lévő tanulók, az autó hajtásrendszeréhez és a lemezek alatt lévő technikához nem nyúltak, csak az elektromos négykerekű külsejét és a belsejét változtatták át. A mai fiataloknak szól a tanulmány, ez több dologból is látszik. Az egyik, hogy a fedélzeten található egy elektromos gördeszka (Teamgee H5). A Bang &Olufsen és a Musway együttműködésének köszönhető a 2000 wattos hifi. A kerekek és a futómű terén is történtek változások: megérkezett az ültetés és a 22 colos, egyedi keréktárcsák. A sárvédők szélesebbek, mint a széria autóé. Az utastérbe visszaforgatott anyagokat tartalmazó vegán bőr, és Alcantara kerül. Az utóbbi a hasított bőrre erősen hasonlító, de nála erősebb, strapabíróbb és számtalan színben kapható mesterségesen előállított bőr. A pontot az ire a Lamborghiniknél használt fényezés tette fel.

Amerika hangja

A német cég – a Tesla mellett – az Egyesült Államokban vezér alakja az elektromos autós átállásnak. Kint is megmutatták, hogy milyen lehetőségeket rejtenek a széria gyártmányaik. Az óceánon túl, a terepjárásra tették a fókuszt. A márka nagykövetük Tanner Foust autóversenyző és a Rhys Millen Racing, közösen építette autókat, amikkel szokatlan kalandokba keveredtek.

Sivatagi futamok

Az egyiket, a hátsó hajtású ID.4-vel hajtották végre. A hátsó hajtás utal a hajdani VW Bogárra, ami népszerű sivatagi versenyautó alap. Ezzel a zöld modellel vettek részt a NORRA Mexican 1000 elnevezésű sivatagi versenyen, ahol 1344 kilométert teljesítettek, a bukóketreccel ellátott, megemelt, terepgumikkal szerelt szériaautóval. A megerősített futómű és alsó védelem került, a száguldás szüneteiben a bioüzemanyaggal hajtott generátorral táplált autó alá.

Csak nőknek!

A Neveda és Kalifornia államban tartott Rebelle Rally, csak hölgyeknek kiírt futam. Itt nem a sivatag minél gyorsabb legyőzése a cél, hanem a tájékozódás térképpel és iránytűvel. A tavalyi viadalt, az ID.4 AWD típussal Mercedes Lillenthal és Emily Winslow teljesítette. A terepes kitekintés a VW-től sem idegen, mert a fent említett svájci találkozóra – szintén gyakornoki összefogással – építettek egy terepes ID.4 Extreme-t. Itt 18 colos terepgumik, emelés, és 388 lóerősre növelt teljesítmény és négykerék-hajtás jelenti az eltérést az átlagos modellektől.

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.