Mobilitás

Elektromos járművek: mi a helyzet az USA-ban?

NRGreport | 2022.10.04. 06:00

Az USA a benzinüzemű autókat betiltását tervezi , a Fehér Ház pedig töltőket akar az autópályák mentén, azonban ezeknek a terveknek  a végrehajtása kihívást jelent.

Joe Biden elnök az e havi Észak-amerikai Nemzetközi Autókiállításon a legújabb elektromos járművek (EV-k) sora előtt beszélve kijelentette: ” A nagy amerikai országjárás teljesen villamosított lesz”. De vannak akadályok. A „hatótávolságtól való félelem”, vagyis az, hogy milyen messzire lehet eljutni, mielőtt töltésre lenne szükség, még mindig a potenciális EV-vásárlás egyik fő visszatartó ereje. – írta meg a TheGuardian.

Az autóipar nemrégiben lépte át az 5%-os határt, az elektromos autók piaci részesedése tekintetében – elemzők szerint ez a vízválasztó pillanat a gyors növekedés előtt. Az új állami és helyi szintű irányelvek nagyon is ösztönözhetik ezt a növekedést: az idén nyáron elfogadott infláció elleni törvénycsomag 4000 dolláros adókedvezményt kínál használt elektromos autók vásárlására, és akár 7500 dollárt bizonyos újakra. Augusztusban Kalifornia, az ország legnagyobb állam és gazdasága olyan szabályokat jelentett be, amelyek 2035-re betiltják az összes új benzinüzemű autót. Most tehát megkezdődött a verseny az új EV-ket tápláló töltők biztosításáért.

Az energiaügyi minisztérium becslése szerint a kormányzat által 2030-ra kitűzött 500 000 nyilvános töltőegység célértéke jócskán meghaladja a jelenlegi  50 000-et. Ezeknek az új töltőknek pedig gyorsnak – úgynevezett 2. vagy 3. szintű töltésre kell rendelkezniük – és működőképesnek kell lenniük ahhoz, hogy valóban megbízható rendszer jöjjön létre.

A múlt héten a Fehér Ház jóváhagyta azt a tervet, hogy mind az 50 állam, Washington DC és Puerto Rico mellett az autópályák mentén töltőket helyezzenek el, és erre a célra 1,5 milliárd dollárnyi támogatást biztosít. A pénz a tavaly elfogadott, mérföldkőnek számító infrastrukturális törvénytervezetből származik, amely összesen 7,5 milliárd dollárt fordít az elektromos járművekre.

Azt azonban, hogy ebből a pénzből mennyit költenek el, nagyrészt helyi szinten határozzák meg.

„Ez a különbség a politika és a gyakorlat között van” – mondta Drew Lipsher, a Volta, egy EV-töltő szolgáltató fejlesztési vezetője. „Most, hogy a szövetségi kormány rendelkezik ezekkel a politikákkal, a kérdés az, hogy hogyan valósul meg a tényleges végrehajtás.” Szerinte a végrehajtás az államokon és az önkormányzatokon múlik.

Az EV-kereslet növekedésével egyre több város fogad el irányelveket az EV-töltők kiépítésére vonatkozóan. Júliusban Columbus városa elfogadta az „EV-készültségi” rendeletet, amely előírja, hogy az új parkolóházaknak az összes parkolóhely számával arányos töltőállomásokat kell tartalmazniuk, és legalább egynek ADA ( fogyatékossággal élő amerikaiaknak szóló törvény)-kompatibilisnek kell lennie. Honolulu és Atlanta hasonló intézkedéseket fogadott el.

Az egyik legnagyobb kihívás egy olyan kereskedelmi modell létrehozása, amely képes kielégíteni a különböző igényeket. Jelenleg a legtöbb EV-tulajdonos otthon tölti autóját egy beépített egységgel, amelyet a kormányok támogathatnak. A lakásban vagy többlakásos házakban élők számára azonban ez kevésbé megvalósítható.

Ha a lakosság legnagyobb részeire gondolunk, akkor valóban arra kell összpontosítanunk a figyelmünket. Ez egy jelentős méltányossági kérdés” – mondta Alexia Melendez Martineau, a Plug-In America, egy elektromos áramot használó fogyasztói érdekvédelmi csoport politikai vezetője.

Az energia eljuttatása az emberekhez az egyik ilyen megoldás. A New Jersey állambeli Hobokenben a Volta EV-töltő szolgáltató a várossal együttműködve utcai töltőhálózatot hoz létre.

„A hálózat minden lakostól öt perc sétára lesz” – mondta Lipsher. „Remélhetőleg ez egy módja annak, hogy valóban eljuttassuk a városokba (a technológiát) , amelyek fontosnak tartják az utcai nyilvános EV-töltő infrastruktúrát.”  Los Angeles egyes részein – Berlinhez és Londonhoz hasonlóan – az autósok egy utcai lámpánál is tölthetnek.

Új technológiák is segíthetnek, amelyek a szakértőket és az EV-rajongókat egyaránt izgalomba hozzák. Ilyen lehet például az utak töltése az EV-k számára egy mágnesezhető betontechnológia segítségével, amelyet Indiana és Detroitban kísérleti jelleggel alkalmaznak. És a kétirányú töltés, ahol a napelemekhez hasonlóan a járművezetők a villamos energiát visszatáplálhatják a hálózatba – vagy akár egy másik EV-be is, az úgynevezett elektromos járműellátó berendezésen (EVSE) keresztül. A Nissan ebben a hónapban hagyta jóvá a technológiát a Leaf modelljéhez.

A szakértők remélik, hogy ezek az előrelépések segítenek áthidalni a szakadékot a történelmileg elszigetelt területeken, például a vidéki közösségekben.

„Minél több beleszólása van a közösségnek abba, hogy hová kerülnek ezek a töltők, hogyan használják és hogyan tervezik meg őket” – mondta Melendez Martineau – „annál jobban fogják szolgálni a közösséget.”

Dale Hall, a Nemzetközi Tiszta Közlekedési Tanács (ICCT) vezető kutatója, aki az elektromos autókkal foglalkozik, szerint az Egyesült Államok most sokkal inkább készen áll a villamosításra, mint hat hónappal ezelőtt.

Szerinte a magánszektor, amely a töltőinfrastruktúra nagy része mögött áll, az állami szektor támogatásának egyértelmű jeleivel halad előre. Az erősebb helyi politikák vagy a legmodernebb technológia csak segíteni fogja az átállás sebességét – tette hozzá Hall.

 

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.