Vállalatok

Megkezdte andalúziai napenergia-projektje kivitelezését a MET

NRGreport | 2022.10.04. 14:29

Megkezdődött a MET Csoport első spanyolországi napenergia-projektjének kivitelezése. A Puerto Real 3 projekt a tervek szerint 2023 harmadik negyedévében kezdi meg a kereskedelmi működést.

 A MET még idén áprilisban szerzett 100 százalékos részesedést az 50 MWp teljesítményű spanyol fotovoltaikus projektben. A projekt most újabb mérföldkőhöz érkezett: ünnepélyes alapkőletétellel megkezdődött a kivitelezés.

A vállalat számára Spanyolország kiemelten fontos piac, az új napenergia-projekt, nem az első ottani beruházása, áll a cég közleményében. Már több mint hat éve jelen van Spanyolországban helyi leányvállalata, a MET Energía España révén, amely földgázzal és villamosenergiával lát et spanyol végfelhasználókat. 2021-ben felvásárolta a COGEN Energía Españát, amely a spanyol CHP szektor (kapcsolt hő- és villamosenergia-termelés) integrált üzemeltetője és szolgáltatója.

Az új Puerto Real 3 naperőmű építése a mérnöki, beszerzési és kivitelezési feladatokat ellátó CMC Europe vállalattal partnerségben zajlik majd. A beruházás közel 130 hektárnyi területen valósul meg, Andalúziában, Cadíz régióban, ahol több mint 88 ezer napelemet telepítenek. A magas napsugárzási szintjéről is ismert régió ideális lokációt biztosít a napelemek számára. A napelempark egy meglévő nagyfeszültségű alállomáson keresztül csatlakozik majd az elektromos hálózathoz. Az erőmű a legmodernebb technológiát alkalmazza, a várható élettartama legalább 30 év.

Christian Hürlimann, a MET Csoport megújulókért felelős vezérigazgatója a projekttel kapcsolatban elmondta:

Spanyolországot a megújuló energiaforrásokkal foglalkozó üzletágunk egyik kulcsfontosságú növekedési piacának tekintjük, ezért számos további projektet vizsgálunk. A spanyol piac a kedvező szél- és napsugárzási viszonyokat ötvözi érett vállalati ökoszisztémával, robusztus energiarendszerrel, valamint erős intézményi és jogszabályi háttérrel; mindez nagyon vonzóvá teszi a további beruházások szempontjából.”

Az amúgy svájci Zugban székelő MET Csoport az elmúlt években folyamatosan bővítette zöldenergia-termelő eszköz-portfólióját, így mára Magyarország után BulgáriábanSpanyolországban, Olaszországban és Lengyelországban is épít és üzemeltet szél- és napelemparkokat.

Lehőcz Balázs Gábor, a MET Asset Divíziójának (eszközdivíziójának) vezérigazgatója egy nemrég tartott energiatároló-átadási eseményen azt is elmondta, hogy az elmúlt két évtizedben kevesebbet fordítottak az energetikai cégek a hálózatok fejlesztésére, mint amennyit kellett volna, pedig nagyon nagy szükség van azok a berendezésekre, amelyek segítik a megújuló energia rendszerbe integrálását. De ezt a hátrányt most behozni látszanak ezek a beruházások, még ha most mindent gyorsabban kell összehozni. Hozzátette: a MET opportunista módon mindig megtalálja a nehéz helyzetek megfelelő megoldásait, és abban rejlő az üzleti lehetőségeket, így az energia-átmenetet segítő kihívásokra is lehetőségként tekint, amelyre beruházásokkal és eszköz-fejlesztésekkel válaszol.

A MET Csoport konszolidált árbevétele 2021-ben 18,1 milliárd euró volt, a kereskedett földgáz mennyisége 55 BCM, a kereskedett villamos energia mennyisége 50+ TWh. Emlékeztetőül: 2020-ban a vállalat árbevetéle még 11,2 euró volt, ami több mint 60%-os növekedést jelent, egy év alatt. Nem csoda, hogy nemrég a MET bekerült a 20 legjobb svájci székhelyű vállalat közé az árbevétel alapján, mint Európa egyik leggyorsabban növekvő energetikai vállalata. Ezzel a 25. helyről a 20. helyre lépett előre a tavalyi pozícióhoz képest.

A Top 500-as listát a Dun & Bradstreet Switzerland, egy üzleti és piaci információkra szakosodott vállalat adatai alapján évente teszik közzé. A Lakatos Benjamin által alapított MET 2010 óta szerepel a listán.

A MET tulajdonosai 80%-ban az alkalmazottak és –2020 januárja óta- 20%-ban a szingapúri Keppel Corporation.

Integrált európai energetikai vállalatként 13 országban vannak jelen és működtetnek eszközöket leányvállalatai révén: 27 nemzeti gázpiacon és 22 nemzetközi kereskedelmi központban végzi tevékenységét.

 

Kép forrása: unsplash

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.