Trading

Megugrott az olajár annak hírére, hogy az OPEC+ az elmúlt két év legnagyobb termeléscsökkentését fontolgatja

Takács Csongor | 2022.10.04. 01:52

Az olajárak hordónként 3 dollárt ugrottak hétfőn, mivel az OPEC+ napi több mint 1 millió hordónyi (bpd) termeléscsökkentést mérlegel, hogy ezzel támogassa meg az árakat. Ez lenne a COVID-19 járvány kezdete óta történt legnagyobb csökkentés.

A decemberi szállítású Brent nyersolaj határidős jegyzése 2,99 dollárral 88,13 dollárra emelkedett hordónként, ami 3,5%-os emelkedésnek felel néhány óra alatt. Az amerikai West Texas Intermediate nyersolaj 3,33 dollárral, 4,2%-kal 82,82 dollárra emelkedett hordónként.

Az olajárak már június óta, azaz négy egymást követő hónapban lejtőn vannak, mivel a legnagyobb energiafogyasztó Kína lecsökkentette a keresletet az újabb elrendelt COVID-19 zárlat miatt. Mindeközben az emelkedő kamatlábak és az erősödő amerikai dollár is nyomják a pénzügyi piacokat.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és szövetségesei, akiket együttesen OPEC+ néven ismernek, több mint 1 millió bpd termeléscsökkentést fontolgatnak a szerdai ülés előtt – jelezték OPEC+ források a Reutersnek.

Ez a szám állítólag nem tartalmazza az egyes tagok további önkéntes csökkentéseit.

A legtöbb kereskedő körülbelül 50 000 bpd-os csökkentésre számított – mondta el a BOK Financial egyik vezetője.

Ha megállapodás születik, ez lesz a második egymást követő havi csökkentés, miután a múlt hónapban már 100 000 bpd-vel csökkent a kitermelés.

A termelői csoport két forrása szerint az OPEC+ júliusban közel 3 millió bpd-vel maradt el a termelési céljától, mivel az egyes tagokkal szembeni szankciók és az alacsony beruházási szintek akadályozták a termelés növelésének képességét.

Bár a Brent azonnali ára rövid távon erősödhet, a globális recesszióval kapcsolatos aggodalmak valószínűleg korlátozzák az emelkedést – nyilatkozta az FGE tanácsadó cég.

A Goldman Sachs szerint az OPEC+ kínálatcsökkentése segíthet orvosolni az olajbefektetők nagyarányú elvándorlását, ami miatt az árak a fundamentumok alatt teljesítenek.

 

fotó: pixabay

  Takács Csongor
Címkék
#Brent   #energia   #Goldman Sachs   #Kína   #kőolaj   #olajár   #OPEC+   #recesszió   #termelés   #upstream   #WTI  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.