Mobilitás   rovat támogatója az Audi

Valóban zöld lesz a városi közlekedés egy új magyar megoldással

NRGreport | 2022.10.05. 04:04

A világon egyedülálló városi megoldást fejlesztett három magyar cég, a PLATIO Solar, a Rollin és Kuube: egy zöld energiával és okos funkciókkal ellátott mikromobilitási állomást. Olyan okos városi pontot alkot a három innovatív termék, amely megreformálhatja a városi közlekedést, nemcsak fenntarthatóvá, zölddé teszik azt, hanem közösségi élményt is ad a felhasználóknak. A szolgáltatás egyedisége, hogy mindezt helyben, térkövek által megtermelt napenergiával történik.

Napjainkat mára teljesen átszövi az e-mobilitási eszközök használata. Az utcán járva számtalan elektromos rollerrel találkozhatunk. Ugyanakkor ezen eszközök környezetbarát, helyben történő töltése egyelőre nem megoldott, sőt inkább környezetterhelő azok töltése, valamint összegyűjtése. Ezt a kihívást felismerve állt össze három startup, akik már külön-külön is letették a névjegyüket az innovatív megoldások terén. Most egy szolgáltatást állítottak össze termékeikből.

„A klímasemlegességi célok és a rendezetlen mikromobilitási háttér indította meg a közös gondolkodást. Ez egy komplett megoldás: egy olyan mikromobilitási pontot hozunk létre, ami ötvözi a hasznos funkciókat a közösségi funkciókkal, és egyedisége, hogy helyben megtermelt napenergiával töltjük a rollereket miközben ezen funkciókat élvezik a felhasználók. Ilyen megoldás még nem létezik a világban.
– kezdte a megnyitót Sebők András, a PLATIO Solar ügyvezető igazgatója. 

A PLATIO Solar napelemes térkövei helyben termelik meg a napenergiát, amivel a Rollin töltőállomásán pihenő rollereket töltik. Ez nem pusztán a tiszta energiával való töltését teszi lehetővé, de a rollerek rendezett tárolását is. A Kuube Plus padja pedig okos funkciókat és közösségi élményt biztosítja. A felhasználók a roller töltése alatt megpihenhetnek a padon, közben lehetőség nyílik a telefonjuk feltöltésére, internetezhetnek, mindezt pedig a helyben megtermelt napenergiának köszönhetően tehetik meg.

Gallai Máté, a Kuube Hungary Kft. ügyvezető igazgatója hozzátette, hogy a megoldás előnye, hogy szigetszerűen kiépíthető, nincs szükség hálózati csatlakozásra, így könnyű a telepítése és mentesíti a túlterhelt energia hálózatot. Benapozott városi környezetben bárhol telepíthető, lehet az egy köztéren vagy vasútállomások, bevásárlóközpontok mellett.

Az egyedi megoldást egy ünnepélyes átadón mutatták be a kormányzati szereplőnek, szervezetnek, illetve a nagyközönségnek. Az eseményen Bódis László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium Innovációért felelős helyettes államtitkár, illetve Jenei Gábor, a HEPA Vezérigazgatóhelyettes is beszédet mondott és indította útjára ezt az ígéretes magyar kooperációt.

Bódis László helyettes államtitkár úgy fogalmazott, hogy ez egy unikális együttműködés három magyar innovatív startup között, ahol a kutatási fejlesztés magyar egyetemek közreműködésével történik. Szerinte is zöld átállást kíván a jövő, például azt, hogy fenntartható módon termeljünk energiát, és ezt felhasználva érjük el a zöld közlekedést.

A vállalatok számára is figyelemfelkeltő lehet ez a zöld megoldás. A cégek a hazai és nemzetközi piacokra szánják ezt az installációt. Ebben segíti majd a cégeket a HEPA, Külgazdasági és Külügyminisztérium háttérintézménye. Ahogy Jenei Gábor, a HEPA vezérigazgató helyettese rámutatott, ez a mostani egy kitűnő példa ez a mostani összefogás, ezáltal sokkal könnyebben tudnak segíteni a külpiac megtalálásában. Úgy véli, hogy ez a megoldás méltó export termék lesz majd a nemzetközi piacokon.

Kép forrása: raketa.hu

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2022 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.