Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

IAA Transportation autókiállítás – Elektromosság és a hidrogén a fókuszban

Benedek Attila | 2022.10.06. 04:01

A nemrég zárult hasznonjármű kiállításon a környezetvédelem és a fenntarthatóság körül forgott minden. Ez arra utal, hogy nemsokára még több hidrogénnel és elektromos árammal hajtott teherautó lesz elérhető.

Az IAA elnevezésű autó kiállítás személyautós részlege, a páratlan években mutatja meg magát. Tavaly teljesen megújult, nemcsak a frankfurti helyszínt váltó München miatt. Az újdonságok között szerepel többek közt az is, hogy sok nyitott kiállítási területet használt, a már mobilitási kiállításnak hívott rendezvény.

Az 1897 óta megtartott kiállítás haszonjármű részlegének szemléjét ezzel szemben a páros években Hannoverben tartják. Változások itt is észlelhetők, mert 2022-től már IAA Transportation névre hallgat a rendezvény, amit idén szeptember 20 és 25 között tartottak.

Az Év haszonjárművei

A kiállításon hirdették ki az év legjobbjait. A teherautók között a friss fejlesztésű Daf XD széria nyerte a díjat, aminek nemsokára érkezik a teljesen elektromos kivitele. A buszok között a MAN Lions City E győzött, a kisebb haszonjárművek között Volkswagen, teljesen elektromos ID. Buzz vitte el a pálmát. A személyautó kivitelben is elérhető járgány, az első VW busz formavilágát örökölte.

A nagy durranás

Az év innovációja elismerést a 2024-ben megjelenő Mercedes eActros kapta. A széria érett kamionban három akkucsomagot helyeztek el, amelyek összesen 600 kWh kapacitásúak.

A kipróbálási lehetőséget biztosító kiállításon olyan új nevek is megjelentek, mint a Volta. Az angol vállalat elektromos teherautóját állította ki és tette kipróbálhatóvá.

H, mint hidrogén

A jelek szerint nem csak a Hyundai, a Volvo és a Toyota lát fantáziát a hidrogénnel táplált teherautókban. A haszonjárművekre fókuszáló Nikola az Ivecóval dolgozik együtt. Az amerikai vállalat Nikola Tre BEV néven futó elektromos nyergesvontatóját is meglehetett tekinteni és ki is lehetett próbálni Hannoverben. Ami a reményt adja, hogy az 530 kilométer körüli hatótávot biztosító vontató mellett, jövő év második felében az Egyesült Államokban elérhetővé válik a 800 kilométeres hatótávot és gyors feltöltést biztosító hidrogén hajtású kivitel. Európában ez a típus 2024 első félévében kerül a kereskedésekbe.

Beszállítók

Az autóipari beszállítók a teherautós szegmensben is kénytelenek váltani, hogy legyen jövőjük. A sebességváltókban, tengelyekben utazó ZF már jó ideje gőzerővel fejleszti a hidrogén és tisztán elektromos járművekben használható hajtásait. Ezeket kínálja eladásra az autógyárakban. Az „egyszerű” gumigyárból vált komoly autóipari beszállítóvá a Continental. Az új járműveket megcélzó gumiabroncs választéka csak a kezdet. Visszaforgatott anyagokat használó műszerfalai és autóbelsőit is meglehetett nézni az IAA-n. Az informatikai rendszereikkel is segítik a fuvarozókat.

A motoralkatrészekben „utazó” Mahle is hasonló cipőben jár, mint a Cummins. Az amerikai vállalat az egyik legnagyobb név a dízelmotoroknál. Hannoverben már a negyedik generációs kivitelét mutatták be a hidrogénnel táplált, minimálisat szennyező motorjuknak.

A kék ovál

A Fordot, pontosabban a Ford Pro-t azaz márka haszonjárműveivel foglalkozó részleget nem lehet kihagyni. Itt mutatták be az E-Transit Custom verziót. A teljesen elektromos változatnál nagyobb sikere lehet a Kugában megismert, 2,5 literes tölthető hibrid hajtásláncot használó PHEV kivitelnek. Így a Fordnál, minden igényt ki tudnak elégíteni, a dízel motoroktól kezdve, az elektromosig.

 

Képek forrása: Volkswagen, Volta

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.