Mobilitás

A tőzsdék szerint a Porsche Európa legértékesebb autógyártója

NRGreport | 2022.10.07. 06:00

A Porsche vezető pozícióra tört a tőzsdén Európa legértékesebb autógyártójaként. Nem mást előzött meg, mint a szintén VW csoporthoz tartozó Volkswagent.

Bár a Porsche részvényei hétfőn a tőzsdei bevezetési árfolyam alá, 81 euróra estek, a piacok szélesebb körű esésével összhangban, nem sokkal később 93 euró körül járt a jegyzés, így a sportautó-márka piaci értéke 85 milliárd euróra nőtt.

A Porsche részvényárfolyama azután kapott újra lendületet, hogy a tőzsdei bevezetésben részt vevő befektetési bankok 312,8 millió euróért közel 3,8 millió részvényt vásároltak a tőzsdei bevezetést támogató úgynevezett greenshoe opció keretében.

A részvényárfolyam emelkedés következtében a Porsche piaci kapitalizációja a Volkswagen 77,7 milliárd eurós értéke felé helyeződik . Az európai autógyártók közül a Mercedes-Benz áll a harmadik helyen, ezt követi a BMW  47,5 milliárd euróval és a Stellantis 39,7 milliárddal.

„Az európai és amerikai inflációs adatok, az európai energiaellátással kapcsolatos legújabb aggodalmak és az ukrajnai háború múlt csütörtöki kiéleződése olyan ingadozásokhoz vezettek, amelyek kisebb stabilizációs intézkedéseket tettek szükségessé” – mondta a Volkswagen szóvivője.

A szeptember 29. és október 4. között vásárolt részvények a tőzsdei bevezetés óta a teljes kereskedési volumen (amely mintegy 34 millió részvényből áll) 11%-át teszik ki – tette hozzá a szóvivő.

Jelenleg a Porsche több elektromos meghajtással rendelkező modellel rendelkezik. 2019-ben tört be az elektromos autó piacra a Taycan modellel, amiből 2020-ban húszezer darabot adtak el, ami a cég éves bevételének 7,4%-át tette ki.

Az elektromos modellek közül a Taycan és a Taycan 4S például teljes elektromos meghajtással kaphatók, míg több modell, úgy mint a Panamera és a Cayenne modellek, plug-in hybrid hajtással érhetőek el.

Kép forrása: unsplash

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.