Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Van már megoldás a termékek karbonlábnyomának optimalizálására

NRGreport | 2022.10.07. 04:00

Egy termék természeti környezetre gyakorolt hatása 80 százalékban a tervezés során dől el. A Siemens és a német klímatechnológiai vállalat, a sustamize-zal közösen fejlesztett megoldásával, a vállalatok pontosan mérhetik, modellezhetik, csökkenthetik és követhetik termékeik szénlábnyomát már a tervezés korai szakaszától.

Együttműködésük eredményeként a sustamize Product Footprint Engine adatai – beleértve a gyakran használt anyagok és energiahordozók szén-dioxid kibocsátási adatait tartalmazó könyvtárakat és adatkészleteket – közvetlenül elérhetők a Siemens Xcelerator portfóliójában. A dekarbonizációra összpontosító tervező, mérnöki és gyártó vállalatok így hathatós támogatást kapnak a kibocsátás optimalizálásához és menedzseléséhez, valamint a tiszta gyártási eljárások kifejlesztéséhez.

A Product Footprint Engine, amelyet a DEKRA tanúsított az ISO 14048 szabvány szerint, több mint két évtized tudományos kutatásának adataira és iparági tudására épít. A sustamize technológiája a világ egyik legnagyobb CO2 kibocsátási adatbázisával, valamint intelligens algoritmusok segítségével automatizálja a termék-szénlábnyom kezelését.

A Siemens Product Carbon Footprint megoldása a szén-dioxid kibocsátás alulról felfelé történő elemzésének munkafolyamatát követi, és a termék összes releváns kibocsátási tényezőjét összegzi az értéklánc mentén. A megoldás a nyersanyagok vagy újrahasznosított anyagok kinyerésétől kezdve a termék gyártásán át a szállításig figyelembe veszi az összes folyamatot. A vállalatokat olyan ökostratégiák meghatározásában is segíti, mint például az erőforrás-hatékonyságot célzó tervezés.

Hasonlóan a tervezéshez, a Siemens tavaly bejelentett SiGreen megoldásával a beszállítói lánc mentén is támogatja a karbonlábnyom kezelését. Az alkalmazással a vállalatok a keletkezés helyén gyűjthetnek valós kibocsátási adatokat, így a termék szénlábnyomát tényleges állapotot mutató adatokból számolhatják ki, és azt mérőszámként használhatják.

 

Kép forrása: pixabay

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.