Mobilitás

A világ első hidrogénüzemű teherautója segíthet a bányaipar megtisztításában

NRGreport | 2022.10.08. 06:00

A három emelet magas és 500 tonnát nyomó, teljesen megrakott tipikus bányászati teherautó a bolygónk egyik legnagyobb járműve. Ez is jelentős kibocsátó tényező ebben az erősen szennyező szektorban. A McKinsey tanácsadó cég szerint a bányászat évente a világ szén-dioxid-kibocsátásának 7%-át teszi ki.

Ennek a 7 százaléknak nagyjából 50%-a a teherautókból származik, amelyeket nehéz kőzetek szállítására használnak a különböző helyszínek között, mutatott rá David Gerhardt, a seattle-i First Mode tiszta energiával foglalkozó vállalat vezető rendszermérnöke.

Ezért a First Mode nulla károsanyag-kibocsátású megoldást tervez a teherautó dízelmotorjának cseréjére. Ennek érdekében a világ egyik legbőségesebb természeti erőforrását, a hidrogént választotta. A projekt 2019-es elindítása után a vállalat azt állítja, hogy létrehozta a világ legnagyobb mobil hidrogénerőművét – egy hibridet, amely hidrogén üzemanyagcellákat és akkumulátort integrál.

Egy ekkora jármű meghajtásához az erőműnek másodpercenként két megawatt áramot kell termelnie, ami 1500 amerikai otthon ellátására elegendő energia. Gerhardt rámutatott, hogy a kimeneti cél elérése érdekében olyasmit kellett tenniük, amire korábban nem volt példa. Az általuk keresett üzemanyagcellák eddig nem létező egységek voltak.

Lépések a bányászatban

A First Mode több kisebb üzemanyag-modult kombinált egy 25 tonna tömegű hibrid erőmű létrehozásához. Gerhardt leírása szerint az erőmű öt elefánt súlyával egyezik meg, és 100 elefánt súlyával megegyező terhet képes szállítani.

Idén májusban, három évvel a projekt kezdete után, a hidrogénüzemű teherautó hivatalosan debütált az Anglo American tulajdonában lévő dél-afrikai Mogalakwena bányában. A First Mode erőművének fejlesztését megbízó bányászati multinacionális cég becslései szerint egy átlagos bányafuvarozó teherautó 900 000 liter gázolajat fogyaszt évente.

Míg a hidrogénüzemanyagcellás járművek az 1960-as évek óta léteznek, ennek a technológiának a bányászatban való megvalósítása új keletű, és sok vállalat csak most kezd kibocsátáscsökkentési célokat kitűzni. A First Mode teherautója előtt az egyetlen másik ilyen léptékű zéró emissziós jármű egy teljesen elektromos bányászati teherautó volt Svájcban.

A First Mode vezérigazgatója, Chris Voorhees elmondta, hogy az Anglo American-nel való együttműködés „platformot és belépési pontot biztosított számunkra egy nagyon bonyolult környezetbe, ami maga a bányaüzemeltetés.” Voorhees azonban megjegyzi, hogy az ipar szén-dioxid-mentesítése túlmutat magán a fuvarozó teherautókon; a nyersanyagok beszerzési, előállítási és gyártási módján is dolgozni kell.

A hidrogénben rejlő potenciál kiaknázása

Az utóbbi időben több iparág – a szárazföldi szállítástól a légi közlekedésig – próbálkozik a hidrogén energiaforrásként való alkalmazásával. Augusztusban Németország 14 hidrogénüzemű személyvonatot mutatott be. Az Airbus azt is bejelentette, hogy 2026-ban hidrogénüzemű repülőgépeket tesztel. Glenn Rambach energiakutató mérnök, aki több mint négy évtizedet töltött a területen, azt mondja, hogy a hidrogéntechnológia végül felülmúlhatja az elektromos akkumulátorokat.

Rambach úgy véli, hogy a hidrogén- és elektromos akkumulátorok kombinációjával hajtott hibrid járművek a legjobbak a nehézipar járművei meghajtására, és „enyhíthetik az elektromos vagy hidrogén-infrastruktúra elégtelenségeiből adódó kihívásokat”.

A hidrogén üzemanyagként történő felhasználásából származó szén-dioxid-kibocsátás azonban a hidrogén előállításának módjától függ. A „zöld” hidrogént megújuló energiaforrások felhasználásával állítják elő, míg a „kék” hidrogént fosszilis tüzelőanyagok felhasználásával állítják elő. A zöld hidrogén kritikusai azonban azt mondják, hogy a megújuló energiaforrások felhasználása a másik üzemanyag előállítására a tiszta energia pazarlása.

A First Mode szerint a teherautóját zöld hidrogénnel való üzemeltetésre tervezték, és a vállalat azon dolgozik, hogy fenntartható ellátási láncot hozzon létre a teherautók támogatására.

Kép forrása: edition.cnn.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.