Mobilitás

Kicsit Renault formájúra sikeredett az új Mitsubishi

Takács Csongor | 2022.10.10. 02:15

A Mitsubishi bemutatta kis crossoverének legújabb generációját, az ASX-et. Az új modell kísértetiesen hasonlít a Renault Captur-re, az egyetlen látható különbség talán az első hűtőrács díszítésen tűnik fel.

A külső dizájnban még a kerekek is rém hasonlóak, de ha tovább megyünk a hajtásláncra, akkor azt látjuk, hogy a Mitsubishi a Renault motorválasztékát is lemásolta. A kínálat egy 1,0 literes, háromhengeres, 90 lóerős motorral indul. Majd egy 1,3 literes turbófeltöltős benzinmotor következik, amely kétféle teljesítménnyel kapható, és 12 voltos mild-hibrid technológiával rendelkezik. A hajtáslánc 138 lóerővel (103 kW/140 LE) és hatfokozatú kézi váltóval, vagy hétfokozatú duplakuplungos váltóval és 155 lóerővel (116 kW/158 LE) kerül forgalomba.

Az ASX egyben az első Európában értékesített full hibrid Mitsubishi, köszönhetően az 1,6 literes benzinmotornak, amelyhez két villanymotor és egy automata többfokozatú sebességváltó társul. Ez a hajtáslánc 141 lóerős (105 kW/143 LE) teljesítményt nyújt.

Végül a választékot egy 1,6 literes plug-in hibrid hajtáslánc teszi teljessé. Ez két villanymotort kombinál, és egy 10,5 kWh-s akkumulátorral rendelkezik, amely lehetővé teszi, hogy az ASX akár 49 km-t (30 mérföldet) is megtehessen pusztán elektromos árammal. A hajtáslánc 157 lóerő (117 kW/159 LE) leadására képes.

Mi a különbség az SUV és a Crossover között?

Az SUV már nagyon hasonlít egy terepjáróra, vagy kombira. Kifejezetten nagy autóról beszélünk, magas és tágas, semmikép nem egy szedán jut eszünkbe.
A nevét illetően (Sport Utility Vehicle) is sportcélú járgányról van szó, s bár külseje valóban hasonlít egy terepjáróéra, de az emelt üléspozíción és az összkerékmeghajtáson túl nem igazán nyilvánul meg másban.

A Crossover már egy kisebb, úgymond közepes méretű kategória. Kicsit a Multi Purpose Vehicel és (MPV, azaz többcélú jármű) és a kombi közötti átmenet. Itt is magas az üléspozíció, de kisebb, mint egy SUV. Motorját tekintve erős, de nem feltétlenül jelenti azt, hogy összkerékmeghajtású lenne.

Ízlés -no meg pénztárca- kérdése, hogy a kormánykerék mögött a vásárlók a csicsás 10,25 hüvelykes (26cm-es) digitális vezetői kijelzőt választják, amely 3D-s navigációval rendelkezik és teljes mértékben testre szabható. Létezik egy kisebb, 7 hüvelykes (kb 18 cm-es) képernyő is, ha egy kicsit spórolni szeretnénk, de a budget megoldást keresünk, a képernyő mindössze 4,2 colosra (10 cm) is zsugorodhat.

Mitsubishi ASX 18

Hasonlóképpen az infotainment is változtatható: kisebb fekvő formátumú képernyő vagy picit nagyobb portré tájolású képernyőnk is lehet, melyekhez vezeték nélkül csatlakoztatható az Apple CarPlay vagy az Android Auto. A sofőrök erről választhatják ki a vezetési módot, vezérelhetik a szórakoztató funkciókat és a környezeti világítást is, amely nyolc szín közül választhatnak az utasok.

Bár az ASX megtartja kompakt arányait, a hátsó ülések elcsúsztathatók, így nagyobb lábteret vagy nagyobb csomagteret biztosít. A raktér térfogata 5,1 négyzetméterről 5,8 négyzetméterre is nőhet a funkciónak köszönhetően.

Fő a biztonság

A 2023-as ASX számos fejlett biztonsági funkcióval is rendelkezik. Ezek közé tartozik az aktív sávtartás és a közlekedési táblák felismerése mellett a vészfékasszisztenssel, valamint a gyalogos- és kerékpáros-felismeréssel ellátott, szériafelszereltségként kínált hátsó ütközésre figyelmeztető rendszer. A holttér asszisztens, az aktív sávkövetés, a sebességfigyelő, az adaptív sebességtartó automatika és a távolsági fényszóró asszisztens is elérhető.

A legmagasabb felszereltségű modellekhez MI-PILOT is rendelhető, amely az adaptív sebességtartó automatikát és az aktív sávközéppontosítást egyesítve átveszi a vezetési funkciók egy részét vezetés közben.

Elérhető 2023 tavaszán

Az új 2023-as Mitsubishi ASX értékesítése 2023 márciusában kezdődik Németországban és kiválasztott más európai piacokon. Az áráról még nem tudni megbízható részleteket.

fotó: Mitsubishi

  Takács Csongor
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.