Mobilitás

Az új napenergiával működő elektromos autó még a levegőt is tisztítja

NRGreport | 2022.10.11. 06:00

Ezüst, karcsú és sportos megjelenéssel megáldott Zem egy szuperautókat felvonultató eseményen nem tűnne ki a sorból. Viszont a Zem közel sem olyan, mint a többi sportautó. Az egyedülálló prototípus vezetés közben tisztítja a szén-dioxidot a levegőből.

Az autó aljára szerelt szén-dioxid-leválasztó eszköz segítségével a napenergiával működő elektromos akkumulátoros jármű több szén-dioxidot nyel el és tárol, mint amennyit kibocsát. A hulladék és a gyártás során keletkező károsanyag-kibocsátás csökkentése érdekében a karosszériát és a keretet 3D nyomtatással készítik újrahasznosított műanyagból, a belső teret pedig ananászból készült vegán bőr borítja.

Ezt a nem mindennapi alkotást a holland Eindhoveni Műszaki Egyetem 35 diákból álló csapata dolgozta ki és építette meg, a folyamatban lévő TU/ecomotive projekt részeként, amelynek célja, hogy a diákok innovatív technológiákon alapuló koncepcióautókat készítsenek. A projekt csapatmenedzsere, Louise de Laat mondta el, hogy számos technológiát felhasználtak ennél az egyetlen autónál, amellyel céljuk volt bemutatni ezen technológiák közös működését.

A jövőre nézve a diákok abban reménykednek, hogy a szén-dioxid-leválasztási technológiájukat utólag beépíthetik a már meglévő járművekbe, és ezzel segítik csökkenteni a világ útjain jelenleg közlekedő egymilliárd személygépkocsi károsanyag-kibocsátásának egy részét. – számolt be a CNN.

Egy szenet fogyasztó szerkezet

2013 óta a TU/ecomotive különböző tudományágak diákjait hívja meg, hogy működjenek együtt egy teljes évre szóló innovációs projektekben, amelyek a fenntartható járművek megépítését célozzák meg. A 2021-es csapat célja a „zéró károsanyag-kibocsátású mobilitás” volt, ami az autó nevét is adta: Zem („zero emissions mobility”).

A partnerszponzoroktól származó technológiák egyesítése után – például a holland Cleantron cég lítium-ion akkumulátorait és a Watllab napelemeit, amelyek az autó töltöttségének akár 15%-át is képesek biztosítani – a hallgatói csapat életciklus-elemzést végez a SimaPro szoftverrel az autó építésére, használatára és utóéletére vonatkozó a szén-dioxid kibocsátások kiszámításához.

Felismerve, hogy a karbonsemlegességet lehetetlen elérni, a csapat megpróbálta megtalálni a módját, hogyan távolítsák el a szenet a levegőből. A Zemnek két szűrője van az autó alatt, az első kerekek mellett. Menet közben a levegő áthalad a szűrőn, a szén-dioxid pedig a szűrő belsejében lévő speciális szemcsékhez tapad. A szűrőt 200 mérföldenként kell üríteni, ezért a diákok egyedi elektromos töltőállomást terveztek, ahol a szén-dioxid kinyerhető belőle. Ezután újra felhasználható más tüzelőanyagok, például tiszta hidrogén előállítására, vagy a föld alatt tárolható geológiai képződményekben, hogy távol tartsa a szén-dioxidot a légkörből.

Bár az eszköz segít ellensúlyozni a Zem gyártási kibocsátásának egy részét, még mindig kis léptékű. Jelenleg a szűrők csak 2 kilogramm szén-dixoidot kötnek le 20,000 mérföldenként – ez kevesebb, mint az átlagos fa által évente elnyelt szén-dioxid tizede, és egy átlagos jármű éves kibocsátásának 0,04%-a.

Egy működőképes koncepció

A csapat eszköze azonban a koncepció működőképességét igazolja. A hallgatók jelenleg szabadalmat kérnek, Laat pedig a szén-dioxid-leválasztási technológia fejlesztését és továbbfejlesztését tervezi egy spin-off startupban. Az új eszköz által felfogott szén-dioxid mennyiség, bár korlátozott, a prototípus létezése így is egy fontos első lépés, mutatott rá Carlo van de Weijer, az Eindhoveni Műszaki Egyetem kutatója.

Bár a szén-dioxid-leválasztási technológia létfontosságú a szén-dioxid légkörből történő eltávolításához, a fejlődése még mindig lassú. A Nemzetközi Energia Ügynökség szerint 2020-ban 44 millió tonna szén-dioxidot sikerült megkötni, ami a célnak csupán 13%-a.

Azonban egyre nagyobb az érdeklődés e terület iránt. Az olyan vállalkozók, mint Elon Musk, sokat fektetnek a szén-dioxid-leválasztási innovációs díjakba, és az előrejelzések szerint 2028-ra a szén-dioxid-leválasztás és -tárolás 7 milliárd dolláros iparág lehet.

Újítók kontra iparág

A csapat idén májusban fejezte be az autó építését, és augusztusban kezdte meg körútját az Egyesült Államokban. Az Egyesült Államok a világ második legnagyobb üvegházhatású gázkibocsátója, egy főre vetítve pedig az első – és ezeknek a kibocsátásoknak csaknem egyharmada a közlekedésből származik. Ezért esett a holland csapat választása Európa helyett az amerikai kontinensre.

Nikki Okkels, a TU/ecomotive külkapcsolati menedzsere mondta el, hogy a Zemhez hasonló további példák bemutatásával szeretnének haladni előre, mivel felismerték, hogy az iparág lassan halad a fenntarthatóság útján. San Franciscóból New Yorkba utazva a csapat nagy autóipari cégekkel találkozott, ami Okkels reményei szerint arra sarkallhatja az iparágat, hogy közelebb kerüljön a nettó zéró kibocsátáshoz.

Okkels rámutatott, hogy 35 diák, kevesebb tapasztalattal, de annál nagyobb lelkesedéssel tette meg mindezt és a céljuk példát mutatni az iparág nagyvállalatainak. Eközben a csapat sajnos nem vezethette különleges járművét az úton, mivel a 3D-nyomtatott járművek még nem használhatóak közúton. Ehhez Laat tette hozzá, hogy a következő csapat feladata lesz a közúti hatóságokkal való közös munka, melynek végén remélhetőleg egy közúton is szabadon használható autót készítenek majd.

A Zem októberben fejezi be amerikai turnéját, és visszatér Európába, ahol a jövő diákcsapatai továbbfejlesztik a koncepciót, hogy egy napon egy teljesen szén-dioxid-semleges járművet mutathassanak be. A szén-dioxid-leválasztási technológia fejlesztése pedig nem áll meg, hiszen rengeteg lehetőséget rejt még magában a koncepció.

Kép forrása: Bart van Overbeeke, Eindhoven University of Technology

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.