Mobilitás

Felszállt az új, ötödik generációs X2 „repülő autó” Dubajban!

NRGreport | 2022.10.13. 04:00

Az XPeng városi légi mobilitással foglalkozó vállalata, az AeroHT hatalmas előrelépést mutatott be az eVTOL (elektromos függőleges fel- és leszálló) járművek terén azzal, hogy egy dubaji bemutató során nyilvánosan bemutatta ötödik generációs X2 „repülő autóját”, amely felszállt, repült és sikeresen leszállt. A vállalat emellett a hatodik generációs repülő autójával kapcsolatban is bemutatta az elért eredményeket.

Az AeroHT, más néven XPeng Huitian az XPeng Inc. és alapítója, He Xiaopeng többségi tulajdonában álló vállalat. Ázsia legnagyobb repülő autó gyártója. A 2013-as alapítása óta több mint 15 000 biztonságos, emberes repülést hajtott végre, hogy az autóipari és űrtechnológiákat ötvözve biztonságos, hazai elektromos repülő járműveket fejlesszen ki méretarányosan. – számolt be erről a vállalat az általa kiadott közleményben.

A korábbi eVTOL prototípusok közé tartozik a T1 2019-ben, majd az X1 2020-ban. Az X2 a vállalat ötödik generációs „repülő autója„. A kerekek hiánya ellenére az AeroHT az X2-t repülő autónak nevezi, mivel nagyrészt ugyanazzal a tervezési DNS-sel rendelkezik, mint az XPeng Motors P7 szedánja.

Az XPeng AeroHT korábban már megosztotta az X2 extrém környezetben és nagy magasságban történő teszteléséről készült légi felvételeket, de csak Kínában. Miközben a hatodik generációs modell – a tavaly októberben bemutatott tényleges repülő autó – leszállításán dolgozik, az XPeng AeroHT nyilvánosan bemutatta ötödik generációs repülő autójának képességeit Dubajban.

Az X2 repülő autó ezen a héten a Gitex Globalon látható, vagyis a világ egyik legnagyobb technológiai kiállításán, amely a Dubai World Trade Centerben zajlik. Amikor az XPeng X2-t a Skydive Dubaiba vitték, sikeresen teljesítette a DCAA által felvázolt speciális üzemeltetési kockázatértékeléseket, és engedélyt kapott arra, hogy első nyilvános repülését Dubajban – először Kínán kívül – elvégezze. Az XPeng alelnöke és elnöke, Brian Gu beszélt a tengerentúlon elért eredményről:

“Az XPeng X2 nyilvános bemutatója Dubaiban jelentős mérföldkövet jelent az XPeng AeroHT és a repülő autók nemzetközi megvalósítása számára. Dubai a világhírű „innováció városa”, ezért döntöttünk úgy, hogy itt tartjuk az X2 első nyilvános repülési eseményét. A mai repülés jelentős lépés az XPeng számára a “jövő mobilitásának kutatásában”.

A „jövőbeli mobilitás kutatásának- feltérképezésének” része az XPeng hatodik generációs eVTOL-ja, amely hagyományos értelemben egy igazi „repülő autó”. Ezt először a vállalat tavaly ősszel, az 1024-es Technológiai Napon mutatták be.

Akkoriban megtudtuk, hogy ez a legújabb repülő autó lesz az első, amely közúti képességekkel is rendelkezik, könnyű kialakítással és összecsukható rotormechanizmussal, amely gyors átmenetet biztosít a vezetés és a repülés között. Az XPeng továbbá kijelentette, hogy a jármű valamikor 2024-ben érkezik, és 1 000 000 RMB (azaz körülbelül 156 600 dollár) alatti árat kell fizetni érte.

Dubajból az XPeng AeroHT újabb részletekkel kecsegtet a repülő autóról, és azt állítja, hogy a konfiguráció, a külső kialakítás és a légi vezetési módszer tekintetében „a K+F előrehaladás döntő jelentőségű eredményét” fogja felfedni. XPeng AeroHT:

“Ez a következő generációs elektromos repülő autó, amely a levegőben és az utakon egyaránt képes közlekedni, a kétdimenziós mobilitás valódi átalakulását jelenti a kétdimenziós mobilitásról a háromdimenziós mobilitásra. Amellett, hogy megfelel a         mindennapi utazási igényeknek, képes a hajtogatott deformációs rendszer beindítására, hogy függőleges fel- és leszállást érjen el a kis magasságban történő, emberes repüléshez.”

 

Kép forrása: heyxpeng.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.