Fenntarthatóság

Idén már 230 millió tonna széndioxid-kibocsátást előztek meg a megújulók

Nagy Nikoletta | 2022.10.13. 07:36

2022 első felében már nagyon jó statisztikát hoznak a megújulók: 230 millió tonna széndioxid-kibocsátást előztünk meg a használatukkal globálisan.

A londoni székhelyű Ember think tank elemzése szerint igencsak jól állnak a megújulók az idei évben: még csak az év első felén vagyunk túl (ami a statisztikákat illeti, persze), és máris 230 millió tonna szén-dioxid kibocsátását spóroltuk meg a használatukkal. Persze regionális különbségekkel nem számolva, de összességében elmondható, hogy az idei évben a megújuló energiaforrások teljes mértékben kielégítették a globális villamosenergia-kereslet növekedését.

A nap-, szél- és vízenergia-termelés növekedése megakadályozta azt, hogy a fosszilis termelés az igényeket kielégítve 4 százalékos növekedést érjen el, ezzel pedig közvetlenül volt felelős 230 millió tonna szén-dioxid kibocsátásának megelőzéséért. Ez akkora mennyiséget jelent, mintha egy évre több mint 49 millió benzines autót szednénk le az utakról.

Az Ember 75 ország adatait használta fel a statisztika elkészítéséhez, amelyek a világ villamosenergia-szükségletének körülbelül 90 százalékát iténylik. Ami az időtartamot illeti, 2022 első hat hónapját 2021-gyel hasonlította össze. A jelentésből kiderül, hogy 389 terawattórával több áramot használtunk, mint az előző évben, ami a kereslet 3 százalékos növekedését jelenti.

A megnövekedett igény 77 százalékát a szél- és a napenergia fedezte, a vízenergia pedig az ezen felül maradt mennyiséget. A megújuló energia növekedése ezen formájában megszüntette az igényünket, hogy az egyre magasabb energiafelhasználásunkat fosszilis tüzelőanyaggal fedezzük.

“„A szél- és a napenergia bizonyított az energiaválság idején” – mondta Malgorzata Wiatros-Motyka, az Ember vezető villamosenergia-elemzője az EuroNewsnak.”Itt a megoldás: a szél- és a napenergia lokális és olcsó, és már most is gyorsan csökkenti a számlákat és a károsanyag-kibocsátást.” A szakértő szerint a fosszilisok teljes elhagyásának kulcsa az, ha minél több megújulókapacitást építünk ki, hogy a világ növekvő áramfelhasználását tudják fedezni. 

Európában a szél- és a napenergia követte a globális trendeket, de az energiaválság és az elhúzódó aszályok ezen a nyáron rövid időre megemelték a szénfelhasználást (ennek veszélyeiről mi is írtunk, ide kattintva lehet elolvasni). Ahogy a folyók vízhozama csökkent és a tavak mérete zsugorodott, az év első felében jelentősen visszaesett a víz- és atomenergia-termelés. Az atomenergia-termelés 12 százalékkal lett végül alacsonyabb, főként a francia erőművek kiesései és a németországi bezárások miatt.

Az idei aszályt is figyelembe véve az Ember szerint a vízerőművek valószínűleg tiszta energiaforrások maradnak Európa számára, de nem valószínű, hogy tovább terjeszthetők. Tavaly az EU villamosenergia-termelésének 12 százalékát állította elő így. Az elemzők szerint a napenergia jó kiegészítője lehet a vízenergiának a szárazabb időszakokban. A gátakon elhelyezett úszó napelemek például csökkenthetik a párolgást, és napsütéses napokon több áramot termelhetnek, hogy pótolják a hiányt.

Noha az év első felében Európában tapasztalt hiány mintegy felét a szél- és a napenergia fedezte, a jelentés megállapította, hogy a szén is jelentősen hozzáadott az energiatermeléshez, hiszen az országok újraindították a szénerőműveket.

  Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.