Szabályozás

Minimum 30-45 százalakos feltöltöttségre lesz szükség a gáztárolókban, hogy ne feszüljünk télen

Takács Csongor | 2022.10.14. 01:40

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) elemzője arra hívja fel a figyelmet, hogy bár az uniós raktárszintek némi megnyugvást jelentenek, hamarosan kezdődik a tél, és a kihívás az lesz, hogy a raktárakat a lehető legmagasabb szinten tartsuk feltöltve. A szakértő szerint legalább 45% feletti tárolási szintekre lenne szükség a 2023 nyarára vonatkozó betáplálási igények csökkentéséhez.

Ne légy bolond, tartsd fullon a gáztárolódat! Az angolul sokkal frappánsabban hangzó mondat Greg Molnártól így hangzik el: don’t be a fool, keep your storage full LinkedIn posztjában. Greg Molnár a gáztárolók szintjének minél magasabb tartására hívja fel a figyelmet bejegyzésében, és még inkább létkérdés lesz idén télen, mivel nem zárható ki az orosz gázszállítások teljes leállása még a tél elején.

A gáztároló sok szempontból a gázellátás biztonságának gerincét jelenti: viszonylag közel van a keresleti központokhoz, reaktív és rövid időn belül rendelkezésre áll.

A gáztárolók egy hideg téli napon az EU+UK gázigényének akár 40%-át is fedezhetik.

Miért is kulcsfontosságú, hogy a gáztárolók a lehető legteljesebbek legyenek ezen a télen?

Két okból:

(1) a tárolók reaktivitása csökken, ha kevésbé telítettek: a kitárolási arányok jellemzően meredeken csökkennek, amint a tárolók 30-20%-nál kisebb mértékben telítettek, és így kevésbé reagálnak a kereslet kiugró növekedésére;

(2) a tárolók kimerülése megnehezíti a következő nyáron történő feltöltésüket, ami tovább szűkíti a 2023-as piacot – egy olyan évben, amikor az orosz kínálat még alacsonyabb lesz, és az LNG cseppfolyósítási kapacitások bővítése nagyon korlátozott.

forrás: LinkedIn (Greg Molnár, IEA)

  • A fenti ábra annak a szimulációink eredményét mutatja, amely szerint legalább egyharmadára kell feltölteni a tárolókat ahhoz, hogy a teljes orosz kínálatcsökkentés és egy késői hideg kettős becsapódását február végén elviseljünk.
  • 45% feletti tárolási szintek lennének szükségesek a 2023 nyarára vonatkozó betáplálási igények csökkentéséhez, ami segíthetne enyhíteni a piaci feszültségeket.

A tárolók minél magasabb telítettsége határozza meg mindannyiunk számára az igazi telet, legyen szó a politikai döntéshozókról, az iparágról és a felelős fogyasztókról, ezt bizony mindenki érezni fogja.

címlapfotó: the eco experts

  Takács Csongor
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.