Trading

Egyiptomból érkezik majd a zöld energia Európába

Nagy Nikoletta | 2022.10.14. 08:00

Egy 1373 kilométer hosszú, tenger alatti kábel hozza hamarosan a zöld energiát Egyiptomból Európa villamosenergia-hálózatába. 

Görögország Európa egyik leginkább ambiciózus energiaprojektjébe kezd azzal, hogy összekapcsolja elektromos hálózatát Egyiptoméval, méghozzá egy tenger alatti kábel segítségével. Ez a víz alatti kábel 3000 MW villamos energiát szállít majd, ami akár 450 ezer háztartás ellátására elegendő lehet, és Észak-Egyiptomtól közvetlenül a görögországi Attikáig fog vezetni. A projektet a Copelouzos Group csinálja, amelynek vezetősége a nemrég találkozott az egyiptomi vezetőkkel a folyamat felgyorsítása érdekében. Valószínűleg az energiaválság miatt most még égetőbb a projekt mielőbbi megvalósítása.

Az olaj- és gázárak megugrásával Európát energiaválság fenyegeti. Oroszország 2021-ben a tömb legnagyobb olaj- és gázszállítója volt, teljes energiaszükségletének mintegy 40 százalékát biztosítva. Az orosz-ukrán háború kitörése és a szankciók bevezetése után azonban az energiaárak megugrottak, így egyes nemzeteknek bizonytalan az idei téli energiaellátás.

“Azzal, hogy 3000 MW tiszta energiát hozunk Európába Görögországon keresztül, segítünk a kontinensnek elszakadni az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól és földgáztól” – mondta az EuroNewsnak Ioannis Karydas, a Copelouzos Group vezérigazgatója. „Emellett az általunk szállított zöld energia sokkal olcsóbb lesz, mint a mai energiaárak. Ez segíteni fog nemcsak a görög, de az európai fogyasztóknak is.”

A GREGY kapcsolat 3,5 milliárd euróba kerül, és az Európai Unió közös érdekű projektnek (PCI) minősítette. Ez azt jelenti, hogy az Európai Unió energiarendszeri infrastruktúrájának összekapcsolása szempontjából kulcsfontosságú prioritásként azonosítják. Az Egyiptomban és más afrikai országokban termelt tiszta áram szél- és napenergia-rendszerekből érkezik, és víz alatti kábeleken keresztül éri el Európát. A kábelek teljes hossza 1373 kilométer.

Az importált energia nagyjából egyharmadát fogják a görögök felhasználni, a többi a szomszédos európai országoknak megy. A fennmaradó  mennyiséget zöld hidrogén előállítására használják majd. Ezen hidrogén jelentős részét szintén a szomszédos európai országok importálják majd.

Egyiptom már összeköttetésben áll ilyen módon Líbiával, Szudánnal és Szaúd-Arábiával, és Délkelet-Európa jelentős energiaközpontjává kíván válni a jövőben. A projekt várhatóan 7-8 éven belül fejeződik be.

  Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.