Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

Oslo lehet a világ első fővárosa, amely már jövőre teljesen elektromos tömegközlekedési rendszerre áll át

S.Rita | 2022.10.15. 01:32

A norvég főváros azon van, hogy kizárólag elektromos tömegközlekedési rendszert használjon, ezt a célt 2023 végére tűzte ki. Az elektromos buszokkal kötött megállapodással erre most jó esélye van. Cél, hogy 2030-ra a világ első teljesen kibocsátásmentes városává váljon.

A közlekedési program keretében a dízelüzemű buszokat 450 elektromos buszra cserélik le, egy 500 millió koronás (47 millió dolláros) program keretében, amely Sirin Stav, a környezetvédelemért és közlekedésért felelős alpolgármester szerint hosszú távon pénzt takarít meg a városnak.

A karbantartásuk is olcsóbb, és az elektromos buszok üzemeltetői számára is olcsóbb. Vagyis mindent összevetve, ez egy mindenki számára előnyös helyzet – mondta el Stav.

Az alpolgármester arra bátorít más városokat, hogy kövessék Oslo példáját – a 700 000 lakosú város már villamosította a legtöbb kompot, amelyek a fjordon közlekednek, amelyen fekszik -, és megjegyzi, hogy a legutóbbi pályázaton az elektromos buszok 5%-kal olcsóbbak voltak, mint a dízelüzeműek.

A zöldek is hozzászóltak

Ingvild Roerholt, a ZERO nevű norvég környezetvédelmi csoport közlekedési kérdésekkel foglalkozó tanácsadója szerint a buszok bevezetése fontos előrelépést jelent a város számára.

Fontos azonban az is, hogy Oslo a transzparenciáról is gondoskodjon, azaz átlátható legyen, mennyi károsanyag-kibocsátás kapcsolódik e kompok és járművek előállításához, tette hozzá a környezetvédő tanácsadó.

fotó: pixabay

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.