Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

Az Amazon egy milliárd eurót fektet be elektromos járművekbe európai flottája számára

NRGreport | 2022.10.16. 02:00

Az Amazon nemrég közölte, hogy egy milliárd eurót, azaz 972 millió dollárt tervez elektromos járművekre költeni európai flottája számára. A beruházás révén a cég flottája 2025-re legalább 10,000 elektromos kisteherautóra nőne a már üzemeltetett 3000-ről és több, mint 1500 hosszú távú elektromos teherautóra.

Az Amazon azon célkitűzésének része, hogy 2040-re nulla nettó szén-dioxid-kibocsátást érjen el. Azt is közölték, hogy több csomagot kíván kézbesíteni e-cargo kerékpárokon és gyalogosan, központilag elhelyezett kézbesítő állomásokon, amelyeket „mikromobilitási csomópontoknak” neveznek. A cég közölte, hogy már 20 európai nagyvárosban üzemeltet ilyen csomópontokat, köztük Londonban, Münchenben és Párizsban.

Kifejtették, hogy Európa hagyományosan sűrű városaiban a csomópontok lehetővé teszik az Amazon számára az új kézbesítési módszerek üzemeltetését, így pedig fenntarthatóbb módon juttathatják el az ügyfelekhez. Az Amazon arra számít, hogy 2025 végére megduplázza e központok számát.

Az Amazon szerint a beruházás elősegíti az innováció ösztönzését az egész iparágban, és több nyilvános töltési infrastruktúrát ösztönöz, amely lehetővé teszi a közlekedési ágazat számára a kibocsátás gyorsabb csökkentését.

Andy Jassy, az Amazon vezérigazgatója nyilatkozott úgy, hogy a vállalat számára a szállítási hálózatuk jelenti az üzleti tevékenységük egyik legnagyobb kihívását a szén-dioxid-mentesítés terén. Ezért a nettó nulla szén-dioxid-kibocsátás elérése jelentős és tartós befektetést igényel a részükről. Terveik között szerepel az elektromos kisteherautók, hosszú távú teherautók és kerékpárok ezreinek telepítése és ez segít abban, hogy távolabb kerülhessenek a hagyományos fosszilis tüzelőanyagoktól.

Autógyártók fejlesztései az elektromos szállítójárművek terén

Számos autógyártó fejleszti az elektromos szállítójárművek gyártási tervét. Az egyik a Rivian elektromos teherautó, amelyben pont az Amazon egy jelentős korai befektető volt. A Rivian a múlt hónapban jelentette be, hogy együttműködési megállapodást írt alá a Mercedesszel az elektromos kisteherautók európai gyártásában való közös munkáról.

A rendszeres menetrend szerinti rövid útvonalakon közlekedő szállító járműveket viszonylag könnyű éjszaka teljesen feltölteni egy cég raktárában vagy telephelyén.

Az elektromos teherautók azonban nagyobb kihívást jelentenek, mivel általában hosszú távú utakon közlekednek, amelyek megnehezítik a hatékony újratöltést. Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója mondta múlt héten, hogy az autómárka, amely már évek óta tervezi a Tesla Semi Truck bevezetését, decemberben le is szállítja az első darabot a Pepsinek.

Kép forrása: motortrend.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.