Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Megújuló energiaforrások látták el a teljes energiaszükségletet Görögországban

NRGreport | 2022.10.17. 01:14

Görögország független energiaátviteli szolgáltatója, az IPTO bejelentése szerint először volt példa arra, hogy az ország teljes villamosenergia-szükségletét a megújuló energiaforrások voltak képesek fedezni. Legalább öt órán keresztül a megújulók tették ki Görögország áramtermelésének 100 százalékát, ezzel pedig rekordmagasságot, 3106 megawattórát ért el.

A görögországi The Green Tank környezetvédelmi think tank szervezet szerint a nap-, a szél- és a vízenergia az idén augusztusig tartó nyolc hónapban az ország energiamixének 46 százalékát tette ki, szemben a tavalyi esztendő azonos időszakának 42 százalékával.

A Green Tank ezt az optimizmus rekordjának nevezte az ország tiszta energiára való átállása, a fosszilis tüzelőanyagok kiiktatása és energiaellátásuk biztosítása érdekében.

Elisabeth Cremona, az Ember think tank energetikai szervezet elemzője mondta azt, hogy az olyan európai országok, mint Görögország, gyorsabban képesek lehetnek átállni a fosszilis tüzelőanyagokról és mozdulhatnak el az olcsó megújuló villamos energia irányába. Cremona úgy vélekedik, hogy a Görögország által elért mérföldkő bizonyítja, hogy a megújulók által dominált villamosenergia-hálózat már egyre közelebb van.

Kiemelte, hogy mindez egyértelműen bizonyítja, hogy a villamosenergia-rendszer megújuló energiaforrásokkal is működtethető a megbízhatóság veszélyeztetése nélkül. Azonban szerinte is van még tennivaló annak biztosítására, hogy a megújulók egész évben megelőzzék a fosszilis tüzelőanyagokat a görög energiaszektorban.

De milyen a teljes kép Görögország energiaátállásáról?

Ez egy jelentős mérföldkő az ország villamosenergia-rendszerének történetében, és azt a mindenképp pozitív és kiemelendő hírt támasztja alá, hogy a megújulók teljes mértékben kielégíthetik a globális villamosenergia-igényt, amely az idei év első felében tovább növekedett. Görögország tiszta energiára való átállása azonban nem lesz ennyire egyszerű.

Más európai országokhoz hasonlóan Görögország is csökkentette az orosz gáztól való függőségét az ukrajnai háborút követően a cseppfolyósított földgáz (LNG) importjának növelésével, hogy kielégítse fennálló igényeit. Fellendítette a szénbányászatot is, visszaszorítva ezzel a szén-dioxid-mentesítési tervét.

Az IPTO adatait felhasználva a The Green Tank megállapította, hogy a megújulók – a nagy vízforrásokat leszámítva – minden más energiaforrást felülmúltak, így a fosszilis gáz a második helyen áll, mivel kismértékben először csökkent a felhasználása 2018 óta.

Görögország célja, hogy több mint kétszeresére növelje zöldenergia-kapacitását, hogy energiamixének legalább 70 százalékát adja 2030-ra. E cél elérése érdekében a kormány mintegy 30 milliárd eurónyi európai forrást és magánberuházásokat igyekszik bevonni az elektromos hálózat korszerűsítésére.

Az ország a tervek szerint 25 gigawatt megújulóenergia-kapacitást tervez a jelenlegi mintegy 10 gigawattról, de elemzők szerint Athén hamarabb elérheti ezt a célt. Az IPTO az ország villamosenergia-hálózatának bővítésébe fektet be, hogy növelje az energiakapacitást, és ezzel megkönnyítse a nap-, szél- és vízenergia elterjedését.

Kép forrása: reuters.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.