Trading

Bérelt tartályhajókkal oldja meg a Rosznyeft a bonyolódó olajszállításokat

S.Rita | 2022.10.18. 01:52

Oroszország legnagyobb, állami irányítás alatt álló olajexportőre, a Rosznyeft kibővítette tankhajó-bérlési üzletágát, hogy megkönnyítse a vevők számára az olajszállításokat az -orosz olajszállítmányok biztosítását is érintő- nyugati szankciók ellensúlyozására.

Korábban –az orosz olaj több mint 40%-át kitermelő- Rosznyeft a berakodási kikötőben adta el az olajat, ami azt jelentette, hogy a vevőnek kellett tankereket találnia, és az útra vonatkozó fuvardíjakat és biztosítási költségeket vállalnia.

Az új, szigorodó nyugati szankciók közeledtével azonban a Rosznyeft vevői arra kérik a vállalatot, hogy a biztosítási és fuvarköltségek átvállalásával gondoskodjon a végső rendeltetési helyre történő szállításról – mondta az ügyet ismerő három forrás a Reutersnek.

A Rosneft ügyfelei közül sokaknak nincs olyan kereskedelmi vállalkozása, amely a szállításokat megoldaná. A Rosznyeft ezen lépése, vagyis, hogy fuvarozási szolgáltatásokat kínál fel, segíteni fogja azokat a szankciókkal nem sújtott régióbeli ügyfeleket, hogy elkerüljék a bonyodalmak miatti késedelmeket.

Megnőttek az Európán kívüli szállítások

Oroszország növelte az Ázsiába, Afrikába és Dél-Amerikába irányuló exportját, miután a nyugati országok szankciókat vezettek be az ukrajnai fellépése miatt.

Oroszország tengeren szállított uráli nyersolaj exportja Ázsiába idén január-szeptemberben hatszorosára ugrott 2021 azonos időszakához képest – számolta a hírügynökség a Refinitiv Eikon hajókövető adatai alapján.

Az újabb és újabb, egyre szigorodó nyugati szankciók fenyegetése kapcsán a Rosznyeft vevői arra kérik a vállalatot, hogy a biztosítási és fuvarköltségek átvállalásával intézze a szállítást a végső rendeltetési helyre.

Oroszországból még mindig jelentős mennyiségű olaj és termék áramlik az Európai Unióba, de Moszkvának decembertől, amikor december 5-én teljes uniós embargó lép életbe, a teljes olajexport negyedét át kell irányítania.

A G7-országok közül néhányan azon dolgoznak, hogy árplafont vezessenek be az orosz olajra, bár még nem világos, hogy ez a gyakorlatban hogyan fog működni.

Az első charter

A Rosneft szóvivője szerint a vállalat „elegendő tapasztalattal és felkészültséggel rendelkezik ahhoz, hogy bármilyen, akár nagyon turbulens piaci körülmények között is hatékony lehetőségeket találjon rakományai szállítására”.

A szóvivő határozottan utalt arra, hogy a Rosznyeft képes ezeket a szolgáltatásokat is nyújtani.

A Refinitiv Eikon adatai alapján a Rosznyeft idén júniusban bérelte ki első 140 ezer tonna szállítására alkalmas Szuezmax hajóját, amikor a Fekete-tengerről Indiába küldött egy rakomány uráli nyersolajat.

A mennyiségek folyamatosan nőttek: októberben a Rosneft már közel 1 millió tonnányit bérelt, főként a Rosneftefloton keresztül, ami (a Refinitiv Eikon és a kereskedők adatai szerint) a vállalat októberre tervezett 2,5 millió tonnás uráli nyersolaj tankhajóexportjának közel 40%-át jelenti.

Indiától Kubáig

A Rosznyeftflot, amely a honlapja szerint mindössze öt tankerrel rendelkezik, több hajót is bérelt a nyílt piacon, amihez gyakran használja a Sovcomflot (SCF) orosz állami hajózási társaság tankereit.

Az elmúlt hónapokban bérelt tartályhajók Indiába, Törökországba, Spanyolországba, Olaszországba, Görögországba és Kubába is szállítottak olajat – eerül ki a Refinitiv Eikon adataiból.

A Rosznyeft korábban un. „free-on-board” értékesítéssel hosszú távú megállapodásokat kötött, melyben a vevők, a nagy kereskedelmi csoportok a szállítási, biztosítási és kereskedelmi műveletek költségeinek nagy részét átvállalták.

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.