Mobilitás

Szabadidő-autók – A népszerűségük okai

Benedek Attila | 2022.10.19. 06:00

Az utóbbi évek legjobban terjedő autófajtája a SUV, ez nem a véletlen műve. A sikerüknek nem mindenki örül. A három betű, amit egyesek betűszóként használnak, míg mások fonetikusan ejtenek ki és kis betűvel írják, a sport utility vehicle szavakat rejti. Ez talán sportos használatú járműnek magyarítható. Olyan terepjárót vagy annak látszó autót jelent, ami segít a kerékpárok, a sport és a túra felszerelések cipelésében. Az elnevezés, a tengerentúlról származik.

A kezdetek

Akad néhány személyautó a második világháború előtti időszakból, amelyet enyhén megemeltek és négykerék-hajtással láttak el. Ők a névtelen ősök, a SUV-ok születése a második világégés utánra tehető. Ekkor a már meglévő terepjárós technikát ötvözték a kombi karosszériával. Ez a páros bőséges helyet biztosított a csomagoknak, az utasoknak, plusz ott volt a terepjáróképesség.     

A történet az 1990-es években kezdett élesedni, mikor az autógyárak felmérései azt mutatták, hogy a vásárlóik egyre kevesebb százaléka használja terepen az autóját. Az ilyen járművek vételi okai között a nagy csomagtér, a magas üléshelyzet és a védelmet adó testes karosszéria szerepelt. A gyárak igazodtak az igényekhez, ezért a terepjárós kinézet megmaradt, a terepjáró képesség szinte eltűnt, az előbb említett tulajdonságok pedig erősödtek. 

Ezt a receptet követte a Ford Explorer (1990), amely az egyik legnépszerűbb szabadidő-autó a tengerentúlon. Ennek az autófajtának az elterjedtségére és népszerűségére jó példa, hogy 2017 óta, már az amerikai év autója zsűri, nem csak a személyautóknál és a kisteherautóknál nevezi meg az év legjobbjait, hanem a SUV-oknál is.                  

Hosszan tartó divat 

Szerencsésebb a „SUV őrület” kifejezést használni a terepjáró kinézetű autók terjedésére, ugyanis 2021-ben az eladott személyautóknak a 45,9 százaléka SUV vagy valamennyire terepes jellegű járgány volt… A divat hullám erősségére és mindenre kiterjedésére, több példát is lehet hozni. A Ferrari nemrég leplezte le az első témába vágó modelljét, aminek az előrendeléseit le is zárták, mert annyian érdeklődnek iránta. Közben Enzo Ferrari forog a sírjában, mert ő anno sportkocsik gyártása tette fel az életét. 

Ezt a döntést az hozta ki az ágaskodó lovacskás márka vezetőiből, hogy az ultra-luxus márkák és a szuper drága sportkocsi gyártók között is hódít a terepjárószerű autófajta. Ez a műfaj komoly profitot hoz a cégeknek, lásd a Lamborghini, Bentley és Rolls-Royce eladásait. Ebből a Ferrari sem szeretne kimaradni, miközben a McLaren is készülődik az új kategóriába.     

Hasonló a helyzet a BMW-nél is. Ahol a fél évszázados M GmbH., azaz a sportosztály eddigi tevékenységét egy 2750 kilós batárral ünneplik. A testes SUV a kék-fehérek történetének a legnehezebb autója… Ez szintén az eredeti irányelveik teljes elvetését jelenti. És tisztán mutatja, hogy mi felé halad az autóipar.              

Miért népszerű?

A kedvelés nem véletlen, mert a szabadidő-autók magasabb üléshelyzetet biztosítanak. Ez egy elöregedő társadalomban pedig jól jön, mivel a SUV-ba kényelmes a ki és a beszállás. A magas üléshelyzetnek másik előnye, hogy jobban kilátni az autóból, a forgalom pedig jobban átlátható. A kérdés persze az, hogy mi lesz, ha mindenki majd SUV-val jár: akkor a Mercedes Unimog-féle masinák kezdenek menővé válni a gazdagoknál.  

A rakterük is terjedelmesebb, mint a velük azonos méretű hagyományos autóké. A nagyobb méret, nagyobb tömeg miatt, biztonságosabbak is. Kb. ezek a szabadidő-autók előnyei, amelyek mérete a városi kiskocsiktól, az 5,5 méteres óriásokig terjed.       

Miért utálják? 

Elsősorban a zöldek nem kedvelik a SUV-okat, a radikális környezetvédők pedig a Föld első számú közellenségének tekintik ezt az autófajtát. Hogy kifejezzék a nemtetszésüket, előszeretettel gyújtják fel a testesebb darabokat. 

Az érvelésüknek abszolút van alapja, mert a SUV-ok nehezebbek, nagyobb a légellenállásuk, ezért több üzemanyagot és áramot is fogyasztanak, mint a hagyományos modellek. Plusz, ütközéskor a gyalogosoknak és a kisebb autóknak sem a puszi pajtásuk.  

Az autógyárak egyébként nagyon kedvelik ezt a járműfajtát, mert drágábban értékesíthetők, mint a hagyományos társaik. Miközben sok alkatrészük azonos velük, így a nagyobb darabszámok, jól lenyomják a gyártási költségeket. 

A hatalmas elektromos szabadidő-autók, a környezetvédelem talán legnagy ellentmondásai: nem a három másodperc alatt 100 km/órára gyorsuló, 1000 lóerős, 4282 kilós GMC Hummer EV eladásai fogják megmenteni a bolygót. Ezért nem véletlen, hogy ebben a kategóriában, az üzemanyagcella jobb megoldásnak látszik. A testes autók fokozottabb gumikopásáról pedig ne is beszéljünk.

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.