Elemzés

Egyelőre mentesítést kapott Magyarország a gázársapka alól

NRGreport | 2022.10.21. 18:10

Az Európai Unió vezetői egyelőre nem tudtak megállapodni a gázárak felső határáról, úgy döntöttek, hogy tovább vizsgálják a költségplafon megállapításának lehetőségeit. Ha lesz is ársapka, Magyarország mentességet kap.

Az Európai Unió vezetői az importált gáz – köztük az orosz gáz – árplafonjának témájáról tárgyaltak, és a 27 tagú blokk legalább 15 országa szorgalmazta az árkorlát bevezetését az energiaárak és a rekordszintű fogyasztói infláció megfékezése érdekében. Magyarország azonban az ársapka ellen érvelt, mert az oroszok kijelentették, hogy ha bevezetik, akkor nem küldenek több gázt az országba, ami komoly energiabiztonsági nehézségekhez vezetne.

Magyarország mellett számos EU tagország, köztük Németország is szkeptikus, mivel attól tartanak, hogy az árplafon torzítaná a piac árakat, és magasabb fogyasztáshoz vezetne. Ez az ellátás biztonságát is veszélyeztetné, mivel előfordulhat, hogy az energiakereskedők nem biztos, hogy hajlandóak lennének az EU által meghatározott áron szállítani.

Ezzel kapcsolatban Orbán Balázs, a magyar miniszterelnök politikai igazgatója egy interjúban kifejtette: 

Ez egyszerűen nem fog működni. Az eredmény az lesz, hogy kevesebb gáz lesz Európában, magasabb áron, ami ellentmond az eredeti célnak.

Orbán Viktor elmondta, az Európai Bizottság energetikai javaslatainak elfogadása azt a rendkívül nagy kockázatot vonhatta volna maga után, hogy néhány nap alatt leállnak a Magyarországra irányuló gázszállítások. Az EU-csúcson azonban Magyarország mentességet kapott.

Megállapodtunk abban, hogy ha lesz is gázársapka Európában, az nem érinti majd azokat a hosszú távú szerződéseket, amelyek nélkül Magyarország gázellátása egyik napról a másikra ellehetetlenülne
 – fejtette ki a kormányfő. 

Továbbá azt is elmondta, hogy ha lesz közös gázbeszerzés Európában, az nem lesz kötelező Magyarországnak, így továbbra is nyitva áll az összes beszerzési lehetőség.

Az unió államai között zajló több hetes párbeszéd végül igazi döntés nélkül ért véget a gázársapka témájában. Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen úgy fogalmazott, hogy egy nagyon jó és szilárd ütemtervvel rendelkeznek jelenleg az energiaárak témájának folytatásához.

A csúcstalálkozó összegzéseként az Európai Unió vezetői arra kérték minisztereiket és az unió végrehajtó testületét, hogy „terjesszen elő konkrét döntéseket” a „földgáztranzakciók átmeneti dinamikus árfolyosójáról”, amely korlátozza az árugrásokat, valamint a villamosenergia-termelésre használt gáz árplafonját.

Kép forrása: pixabay.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.