Trading

Nem tétlenkedett az USA a válság alatt: megduplázza idén az LNG szállításokat Európába

Csongor Takács | 2022.10.22. 01:42

A Refinitiv adatai szerint az USA 2021-ben 34 Bcm LNG-t exportált Európába. A tervek szerint ezt a mennyiséget 2022-ben 79 Bcm-re fogja növelni, ami 45 Bcm-rel több, mint 2021-ben. Képes-e fenntartani az Egyesült Államok a jelenlegi exportmennyiséget, és ha igen, képes-e ezt olyan áron megtenni, amelyet Európa fenntarthatóan megengedhet magának?

Az USA számára ez a két probléma merül fel: az exportkapacitás és a költségek. Scott Ritter geopolitikai elemző szerint a válasz mindkét felvetődő kérdésre az, hogy valószínűleg „nem”. Az USA jelenlegi exportszintjét az Ázsiába szánt szállítmányok átirányításával érték el. Egy bizonyos ponton a piacnak ki kell egyenlítődnie.

Azt a kérdést, hogy lesz-e európai piac az amerikai gáz számára, bonyolítja a kibontakozó európai energiaválság. Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes szerint 2018-ban az amerikai LNG mintegy 30-40%-kal drágább volt, mint az orosz vezetékes gáz. A jelenlegi árak mellett ez a tényező nagyságrendekkel magasabb lenne.

Ez az árkülönbség idővel minden bizonnyal csökkenni fog, de a valóság az, hogy Európa a jelenlegi árakon nem engedheti meg magának az amerikai LNG-t, és így nem engedheti meg magának, hogy ne vásároljon orosz vezetékes gázt.

Az amerikai LNG termelők szeptemberben még akkor is növelték az Európába irányuló exportot, amikor egy üzemkiesés miatt a teljes szállítás a 2022-es év első nyolc hónapjának átlaga alatt maradt – derült ki a Refinitiv Eikon hó eleji adataiból.

Az Egyesült Államok második legnagyobb exportőrénél, a Freeport LNG-nél júniusban bekövetkezett tűz miatt az ország termelése a teljes feldolgozási kapacitás alatt maradt, még akkor is, amikor a szuperhűtött gáz iránti kereslet és az árak az orosz gáz alternatíváit kereső európai vásárlók miatt szárnyalnak.

Az elmúlt hónapban összesen 87 rakomány indult el az amerikai kikötőkből, amelyek 6,3 millió tonna (mt) LNG-t szállítottak az előzetes tartályhajó-követési adatok szerint. Ez az összmennyiség valamivel nagyobb volt, mint az augusztusi 6,25 millió tonna, de elmaradt az év eleji havi több mint 7 millió tonnás exporttól.

A szállítmányok közel 70%-a, azaz 4,37 millió tonna Európába irányult, szemben az előző két hónap 56%-ával, illetve 63%-ával. Az Európába irányuló nagyobb szállítmányok miatt a múlt hónapban kevesebb rakományt szállítottak Ázsiába, Latin-Amerikába és a Karib-térségbe.

A világpiaci árak emelkedése miatt az amerikai LNG iránti kereslet továbbra is erős:

  • Az amerikai földgáz spot ára a Henry Hub-on szeptemberben 7,88 dollárra emelkedett (millió brit hőegységenként, mmBtu), ami 2008 óta a legmagasabb ár.
  • Az európai gázárak ugyanebben a hónapban átlagosan 57,90 $/mmBtu-nál jóval magasabbak voltak, miközben a Balti-tengeren az Északi Áramlat 1 és 2 gázvezeték szivárgása miatt feszültség alakult ki.

Az már biztos, hogy az Északi Áramlat leállása nagyon komoly kihívás lesz Európa idei gázellátására nézve is, valamint a gáztárolók készleteire gyakorolt hatása miatt is (ez már a következő telet érinti).

Augusztusban a Freeport LNG novemberre halasztotta létesítményének részleges újranyitását, azzal a céllal, hogy 2023 márciusára elérje a teljes kapacitást. Világviszonylatban az új LNG-infrastruktúrába történő beruházás a Rystad Research szerint 2024-re 42 milliárd dollárra emelkedik. Ez a beruházás a 2020-as összeg hússzorosa lenne, amikor mindössze 2 milliárd dollárt fordítottak LNG-fejlesztésekre. Az új létesítmények segítségével a Rystad szerint 2030-ra a teljes LNG-ellátás megduplázódik, mintegy 636 millió tonnára.

Magasan maradnak a gázárak, ha nem lesz elég európai fejlesztés

Leonyid Mikhelson, az orosz gáztermelő és LNG exportőr, Novatek vezetője nemrég pont arra hívta fel a figyelmet, hogy Európa inkább a megújulókra támaszkodik és nem fektet eleget a hagyományos energiaforrásokba.

A fejlesztési szakaszban lévő projektek, amelyek beindítását 2023-25-re tervezik, még csak megközelítőleg sem fedezik a piaci hiányt – nyilatkozta a Russian Enery Week konferencián.

Mikhelson szerint Európa a következő években 60-70 millió tonna/év LNG-hiánnyal szembesülhet, ha az orosz vezetékes gázexport a 2021-es szinthez képest évi 100 milliárd köbméterrel csökken, szemben az idén várható 50 milliárd köbméteres csökkenéssel.

A gázárakban így a mostani magas trend várható, nem pedig enyhülés.

  Csongor Takács
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.