Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

Párizsi Motor Show – Fókuszban hazai és a kínai márkák

Benedek Attila | 2022.10.22. 06:00

A Párizsi autószalon, az egyik legnagyobb múlttal rendelkező autós rendezvény. Az idei kiadásán, azon túl, hogy a hazai márkák kitettek magukért, a kínai gyártókat is mágnesként vonzotta az esemény.

Manapság autószalont tartani nem egyszerű dolog. A kiállítások átalakulására jó példa a tavalyi személyautós IAA, ami Münchenbe tette át a székhelyét és mobilitási kiállítássá vált. A haszonjárműves hannoveri IAA, szerencsére stabil. 

A kora őszre vándorolt Detroit-i Motor Show zömmel szabadtéri rendezvénnyé alakult. A Genfi Autószalon pedig nagyon úgy tűnik, hogy eltűnik a süllyesztőben. Nézzük mi a helyzet Párizsban: A francia fővárosban először 1898-ban rendeztek autószalont, a 2022-es mustra a 89. volt. Idén, október 16 és 23 között rendezték a gallok legnagyobb autókiállítását.

A Stellantis csoport 

A Peugeot-t, Citroen, DS-t és Opelt tömörítő hajdani PSA csoport, a Fiattal történő társulás után, igen komoly autóipari szereplővé lépett elő. Párizsban, csak az Opelt és a Fiatot kellett nélkülözni. A Peugeot a 408-as, kupésított szabadidő-autóját leplezte le. A másik fő újdonság az e-308, amely az új 308-nak az elektromos verziója. Az újdonságot, a hagyományos ötajtós mellett, kombiként is áruba bocsátják, 156 lóerős motorral és 51 kWh-ás akkuval. Ez egész jó használhatóságot és árat feltételez. 

A DS luxus márka a DS9 csúcsmodell legjobb felszereltségét leplezte le Párizsban, plusz bemutatta a frissítésen átesett DS7-et is. A kisebb modellek szintén frissültek.

Jeep 

A Stellantison belül az egyik legnagyobb felhajtás, a Jeep körül volt. Ennek oka, hogy a Lengyelországban gyártott új Avengert itt leplezték le. A négy méter körüli, tisztán elektromos Jeep nem csak a terepképességeivel tűnik ki az átlagból, hanem azzal is, hogy a városi közlekedésben gyakori koccanásokat és alacsony sebességű ütközések következményeit jóval olcsóbban lehet javítani, mint a konkurens cégeknél.

Ez komoly fegyvertény, mert a 156 lóerős motorú Jeep, városi forgalomban, akár 550 kilométeres hatótávra is képes. A mai kisautókat felváltó, terepezésre alkalmas modelltől, sokat vár a gyártója. Hogy igazán hűek maradjanak magukhoz, bemutattak egy négykerék-hajtású, terepgumikkal szerelt Avenger tanulmányt is. Az „amerikaiak” a villamosítást nagyon komolyan veszik, mert 2025-ben, Európában, már öt elektromos SUV-ot fognak kínálni. 

Renault 

A rombusz emblémás márka nem sokkal korábban mutatta újdonságait, amelyeknél gyakorlatilag felült a nosztalgia villanyvonatra. A legendás Renault 4-es utódja, a Nissan Juke méretű kisebb szabadidő-autók szuper zsúfolt osztályát gyarapítja. Mellé érkezik a Renault 5, ami a Zoét váltja, itt a reményt az új, olcsóbban gyártható akku technika jelenti. Ezt az újdonságot, a hajdani R5 Turbo elektromos utódjával harangozzák be.

Az érdekes ezekben, hogy az új típusok megálmodója, a Peugeot mai arculatáért felelős Gilles Vidal, akit az új Renault főnök, gyorsan átcsábított a konkurenciához (2020). 

A Daciánál megjelent az első hibrid modell, amelynek a technikája, a Renault-tól származik. A kiállított autókból és újdonságokból jól látszik, hogy a Renault csoport nagyon nyomja az elektromos vonalat, ami minden területre kiterjed. Mobilise néven létrehoztak saját töltőhálózatot, erre a névre hallgat a 2,5 méter hosszú, városi közlekedésre és az autómegosztásra használt minijük is. 

Mercedes

A német gyártó trükkös volt. Ugyanis nem állított ki az autóipari hét keretében zajló Párizsi Autószalonon, hanem körülbelül azonos időben, a párizsi Rodin múzeumot bérelte ki. És persze annak a pazar kertjét. Itt leplezték le az EQE szabadidő-autót, ami teljesen elektromos. A különféle művészeti kiáltásokkal felturbózott bemutatón nem csak az újdonság, és annak AMG kivitele volt látható, de felvonult a márka teljes elektromos autós választéka, ami mára egész bőségessé vált. 

A kínaiak

A Párizsi Autószalon látogatói először szembesülhettek azzal, hogy egy új korszak kezdődik Európában. Az angol gyökerekkel rendelkező MG, itthon húsz körüli márkakereskedéssel kezdte a terjeszkedését. Európa legnagyobb független autókereskedelmi cége, a svájci Emil Frey a Great Wall Motors két márkájával lép színre, nemsokára itthon is. Ha ők nem lennének elég erősek, ott a vietnámi Vinfast, vagy a prémium szegmensre lövő Fisker, amiben szintén találni kínai szálat. Novemberben pedig már a Volvo, és a Polestar anya márkája, a Geely is landol felénk. A világ harmadik legnagyobb akkugyártójaként ismert BYD, szintén kiállított néhány személyautót…

A fenti márkákban közös, hogy a többségük jó ár/érték/felszereltség arányú elektromos autókkal lép színre. Közülük természetesen nem mind csak és kizárólag elektromos autókat kínálnak, hanem az elektromos modellek mellett elérhető áru, egyszerű szerkezetű, jó garanciákkal megtámogatott benzines autókat is árusítanak.

Ezekben gyorsan és jól működő központi kijelző található. Ráadásul az autókhoz, kiváló szállítási határidőkkel lehet hozzájutni. Ez a trend elég vészjósló. Néha az az érzése az embernek, hogy a zöldeknek, az európai autóipart mindenáron történő villamosításába kényszerítésével egész más a szándékuk, mint a környezetünk óvása. 

Miközben a távol-keleti cégek és a Párizsban kiállított Tesla gőzerővel támadnak a kiforrott járműveikkel. Izgalmas évek elé néznek az európai autógyárak, a vásárlók pedig kezdhetik megtanulni az új márkaneveket.

Kép forrása:

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.