Szabályozás

Az ENSZ-csúcstalálkozó előtt három éghajlat-változási jogszabályról akar megállapodni az EU

NRGreport | 2022.10.25. 06:03

Az Európai Unió arra törekszik, hogy az ENSZ jövő hónapban esedékes éves éghajlat-változással kapcsolatos tárgyalásai előtt megegyezzen három új, az éghajlatváltozás elleni küzdelmet célzó jogszabályról, és ezzel növelje befolyását a tárgyalásokon.

A tavalyi COP26 ENSZ-tárgyalásokon közel 200 ország állapodott meg abban, hogy az idei csúcstalálkozóig megváltoztatják éghajlat-változási célkitűzéseiket, hogy áthidalják a jelenlegi terveik és azon mennyiség közötti különbséget , amely az éghajlatváltozás elhárításához szükséges.

Két héttel az egyiptomi COP27 csúcstalálkozó előtt azonban csak két tucat ország tette ezt meg. Az EU hétfőn dönt arról, hogy vállalja-e a saját célértékének emelését, bár az országok nem értenek egyet abban, hogy ezt egy bizonyos időpontig vagy egyáltalán meg kell-e tenniük.

Eközben az EU beleegyezett, hogy felgyorsítja a három kibocsátáscsökkentést célzó jogszabályról szóló tárgyalásokat, hogy az ENSZ-csúcstalálkozóra új ambiciózus éghajlat-politikával érkezhessen – közölték uniós tisztviselők a Reuters hírügynökséggel.

„Az EU-nak hídépítőnek kell lennie, és csak akkor lehet hidakat építeni, ha az ember maga is ambiciózus” – mondta hétfőn Frans Timmermans, az EU éghajlat-politikai vezetője.

A most gyorsított eljárással kidolgozott szakpolitikák közé tartozik egy olyan jogszabály, amely 2035-ig betiltja az új, fosszilis tüzelőanyaggal működő autók értékesítését az EU-ban, bővíti Európa természetes CO2-megkötőit például az erdőket, és kötelező nemzeti kibocsátás-csökkentési célokat határoz meg.

Ezek a jogszabályok részei annak a nagyobb szakpolitikai csomagnak, amelyről az uniós országok és az Európai Parlament tárgyal, és amelynek célja, hogy az unió  teljesítse azt az átfogó célt, hogy 2030-ra az 1990-es szinthez képest 55%-kal csökkentse a nettó kibocsátást.

Különösen a CO2-megkötőkről szóló törvényt tekintik az EU éghajlat-politikai célkitűzésének megkerülhető módjának, mivel az uniós törvényhozók szerint, ha megvalósul, az országok teljes nettó kibocsátását 57%-kal lehetne csökkenteni.

Ville Niinisto, a jogszabály parlamenti tárgyalója szerint a COP27 előtt elért megállapodás azt mutatná, hogy az EU „többet tesz, mint amit ígértünk”.

Jessica Polfjard, a nemzeti kibocsátáscsökkentési célokkal kapcsolatos parlamenti tárgyaló, azt mondta, hogy inkább jó megállapodást szeretne, mint gyors megállapodást. „Ebben a szakaszban továbbra is bízom abban, hogy mindkettő megvalósítható”

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.