Trading

Zuhannak az olajárak mivel a kínai keresletre vonatkozó adatok kiábrándítóak

NRGreport | 2022.10.25. 06:00

Az olajárak 2%-ot estek hétfőn, miután az adatok azt mutatták, hogy Kínának, vagyis a világ legnagyobb nyersolajimportőrének kereslete szeptemberben továbbra is csekély maradt, mivel a szigorú COVID-19 politika és az olaj-export korlátozása miatt csökkent a fogyasztást.

A Brent nyersolaj decemberi határidős jegyzése 1,17 dolláros, azaz 1,3 százalékos árcsökkenés után 92,33 dollár/hordó volt, annak ellenére, hogy a múlt héten 2%-kal emelkedett az ára. Az amerikai West Texas Intermediate nyersolaj decemberi szállításra hordónként 83,65 dolláron állt, ami 1,40 dolláros, azaz 1,7%-os csökkenést jelent.

Bár magasabb volt, mint augusztusban, Kína szeptemberi, napi 9,79 millió hordós nyersolajimportja 2%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól – derült ki a hétfőn közzétett vámadatokból, mivel a független finomítók az alacsony haszonkulcsok és a gyenge kereslet közepette visszafogták az átmenő mennyiséget.

„Az olajimport közelmúltbeli fellendülése szeptemberben megtorpant” – áll az ANZ elemzőinek közleményében. Hozzátették, hogy a független finomítók nem tudták kihasználni a megnövekedett kvótákat, mivel a COVID-al kapcsolatos folyamatos zárlatok súlyos keresletcsökkenést eredményeztek. – írta meg a Reuters.

„Ezt súlyosbította a finomítói árrések csökkenése és a termékexport korlátozása” – mondták az elemzők.

Szeptemberben Szaúd-Arábia és Oroszország fej-fej mellett állt Kína két legnagyobb beszállítója között.

Kína zéró-COVID politikával kapcsolatos bizonytalanság és az ingatlanválság aláássa a növekedést támogató intézkedések hatékonyságát, annak ellenére, hogy a harmadik negyedévi bruttó hazai termék (GDP) növekedése felülmúlta a várakozásokat. – vélekedtek az ING elemzői egy közleményben,

A Brent annak ellenére drágult a múlt héten, hogy Joe Biden amerikai elnök bejelentette az amerikai stratégiai kőolajkészletekből fennmaradó 15 millió hordónyi olaj eladását. Az eladás része a májusban megkezdett rekordmennyiségű, 180 millió hordós felszabadításnak.

Biden hozzátette, hogy a cél az lenne, hogy a készleteket akkor töltsék fel, amikor az amerikai nyersolaj hordónként 70 dollár körül lesz.

Az amerikai energetikai cégek a múlt héten már a második egymást követő héten új olaj- és földgázfúrótornyokat helyeztek üzembe, mivel a viszonylag magas olajárak arra ösztönzik a cégeket, hogy többet fúrjanak – közölte jelentésében a Baker Hughes Co. energetikai szolgáltató cég

 

 

Kép forrása: pixabay

  NRGreport
Címkék
#Brent   #Covid   #Joe Biden   #Kína   #kőolaj   #olajárak   #olajimport  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.