Fenntarthatóság

2,5 milliárd euróval támogatja az EU a németeket, hogy megszabaduljanak a széntől

Nagy Nikoletta | 2022.10.26. 10:34

Az Igazságos Átmenet Alapon keresztül 2,5 milliárd eurót kap Németország az Európai Uniótól azért, hogy elhagyja a szént, és környezetbarát energiaforrásokra álljon át. 

Németország energiaellátásának kérdése az orosz-ukrán háború kitörésével kérdésessé vált, az ország ugyanis éppen most szerette volna kivezetni a maradék atomerőműveit, és a – többek között Oroszországból érkező – földgázra támaszkodva folyamatosan átállni a minél magasabb megújuló-kapacitásra. A háború keresztülhúzta a németek számításait, aminek egyik következménye három atomerőmű életben tartása még legalább a jövő év elejéig, és sajnos az is, hogy az ország kénytelen részben továbbra is a szénenergiára támaszkodni a biztos energiaellátás érdekében.

A Clean Energy Wire cikke szerint az Európai Unió segít a németeknek kikerülni a problémás helyzetből, méghozzá az Igazságos Átmenet Alapon (Just Transition Fund) keresztül: 2,5 milliárd euró jut az országnak arra, hogy a szénenergiát elhagyja, és hatékonyan tudjon környezetbarát energiatermelésre átállni. 

„Az Igazságos Átmeneti Alap segíteni fogja a zöld átmenet által leginkább érintett német régiókat – ezek Észak-Rajna-Vesztfália, Brandenburg, Szászország és Szász-Anhalt –, hogy eltávolodjanak a széntől. Az alap támogatja az emberek és a vállalkozások átképzését, a gazdaság diverzifikációját, valamint a a fenntartható mobilitás, a digitalizálás és az energiahatékonyság fejlesztését” – idézte az Európai Bizottság sajtóközleménye Elisa Ferreirát, a kohézióért és a reformokért felelős európai biztost. A legnagyobb részt, 785 millió eurót a kelet-német lignitállam, Brandenburg kapja. Észak-Rajna-Vesztfália nyugati területei 680 millió eurót kapnak a korábbi lignitbányák földjének helyreállítására, új, zöld vállalatok alapításának ösztönzésére, valamint képzések és tréningek biztosítására a munkahelyek megtartása érdekében. Szászország 645 millió eurót, Szász-Anhalt pedig 364 millió eurót kap.

Európa számos régiója erősen függ még mindig a szénbányászattól és más, éghajlatra káros iparágaktól. Az EU JTF támogatja az ilyen régiókat a klímasemleges gazdaság felé való tisztességes átmenet biztosítása érdekében. Az alap célzott támogatást nyújt a 2021–2027 közötti időszakban, mintegy 25 milliárd eurót mozgósít a leginkább érintett régiókban az átmenet társadalmi-gazdasági hatásainak enyhítésére. Az Európai Bizottsággal közösen kidolgozott igazságos átállási tervek meghatározzák az egyes területek kihívásait, valamint a 2030-ig teljesítendő fejlesztési igényeket és célkitűzéseket.

  Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.