Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

Zöldítés vagy versenyképesség? – az Euro 7-es normák helyett az elektromos járművekre helyezné a hangsúlyt a Stellantis vezetője

NRGreport | 2022.10.26. 06:00

A gépjárművek károsanyag-kibocsátására vonatkozó európai szabályozás jövőjével kapcsolatos bizonytalanság további előnyt jelent a kínai versenytársaknak, akik már most is lépéselőnyben vannak – mondta Carlos Tavares, a Stellantis vezérigazgatója egy berlini konferencián.

A személygépkocsik, kisteherautók, buszok és teherautók a nitrogén-dioxid-szennyezés egyik fő forrása és a szálló por harmadik legnagyobb kibocsátói. Talán épp emiatt az úgynevezett „Euro 7” szabványok korlátoznák a járművek által kibocsátott, nem CO2-alapú légszennyezés mennyiségét, beleértve az emberi egészségre káros kibocsátásokat, mint például a nitrogén-oxidok (NOx).

A vezérigazgató szerint azonban, az úgynevezett Euro 7-es normák, amelyek 2025-től szigorítják az autók szennyezőanyag-kibocsátási határértékeit, többek között a nitrogén-oxidok és a szén-monoxid tekintetében, nem tartoznak legjobb megoldás közé. Az új szabványokat többször is elhalasztották, és valószínűleg csak 2028-ban lépnek hatályba. Így többen, köztük a Stellantis igazgató is, vitatják, hogy valóban szükséges-e az EU7, ha csak néhány évig fogják alkalmazni, hiszen az EU, 2035-től a fosszilis tüzelőanyaggal működő járművek értékesítésének betiltását tervezi. – számolt be a Reuters. 

A Párizsi Autószalonon, ahol bemutatták a teljesen elektromos Jeep Avenger-t, Tavares elmondta, hogy az EU7-et teljesen el kellene hagyni. Hogy miért? Azért, hogy az autógyártók másra fordíthassák erőforrásaikat. A portugál üzletember természetesen az elektromos autók fejlesztésére gondolt. Az igazgató arra célozhatott, hogy a környezetbarátabb belső égésű motorok tekintetében fokozatosan bezárul a lehetőség, emiatt valószínűleg már túl késő a benzin- és dízeltechnológia további finomítására.

„Nem hiszem, hogy Európának szüksége van az Euro 7-re… ennek következtében a kutatás-fejlesztési erőforrásaink egy része olyasmire fog irányulni, amire nincs szükségünk, miközben kínai versenytársaink az akkumulátoros-elektromos járművek egyedülálló technológiájával lépnek be a piacra” – mondta.

Emellett a hónap közepén azt is kifejtette, hogy az Európai Unió által javasolt, a fosszilis tüzelőanyaggal működő autók 2035-ös betiltását újra kellene tárgyalni, hogy a hibrid modellek nagyobb szerepet kaphassanak a nulla károsanyag-kibocsátású járművekre való átállásban.

Az a dogmatikus döntés, amelyet a termikus járművek értékesítésének 2035-ben történő betiltásáról hoztak, olyan társadalmi következményekkel jár, amelyek nem kezelhetők”.” 

Az EU javaslatai szerint a plug-in hibridek csak 2030-ig számítanának alacsony kibocsátású járműveknek.

Tavares szerint az elektromos járművekre való átállás kikényszerítése – amelyek drágábbak, mint a fosszilis üzemanyaggal működő vagy hibrid járművek – sokak számára megfizethetetlenné teszi az autótulajdonlást.

„Ha megtagadjuk a középosztályoktól a szabad mozgáshoz való hozzáférést, akkor komoly társadalmi problémáink lesznek” – mondta Tavares.

Egyes autógyártók a hibrideket, különösen a konnektoros hibrideket, a teljesen elektromos járművekhez (EV) vezető hídtechnológiának tekintik, és azzal érvelnek, hogy miután több milliárd eurót fektettek a technológiába, engedélyezni kellene számukra, hogy hosszabb ideig árulhassák azokat.

„Amit ajánlanunk kell az európai vezetőknek, az egy átmeneti megoldás” – mondta Tavares. Egy hibriddel „megfizethető nagyságrenden lehet tartani ezeket a járműveket miközben 50%-kal csökken a CO2-kibocsátás” – tette hozzá.

 

Kép forrása: pixabay

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.