Mobilitás

Oslo akar az első olyan főváros lenni, aminek nettó zéró kibocsátású a tömegközlekedése

Nagy Nikoletta | 2022.10.29. 14:54

2023-ra tűzték ki a célt, hogy Oslo legyen az első olyan főváros a világon, amelynek tömegközlekedése teljesen nulla kibocsátással üzemel.

Oslo, Norvégia fővárosa a legjobb úton halad afelé, hogy elérje 2023-as célját, és teljesen kibocsátásmentesítse a tömegközlekedését. Ez azonban csak egy része a nagy tervnek, a végső cél valójában az, hogy 2030-ra az egész város nulla kibocsátásúvá váljon. 

A közlekedési változtatás elsősorban a város 450 dízelüzemű autóbuszainak elektromosra cserélését jelenti. A remények szerint az 500 millió koronás (48 millió eurós) program hosszú távon pénzt takarít meg a városnak. 

„Olcsóbb a karbantartás, olcsóbb az elektromos buszok üzemeltetőinek is” – mondta az EuroNewsnak Sirin Stav, Oslo környezetvédelemért és közlekedésért felelős alpolgármestere. – Összességében ez egy mindenki számára előnyös helyzet.”

A város legutóbbi pályázatán az e-buszok 5 százalékkal voltak olcsóbbak, mint a dízeles megfelelőik.

A projekt célja a kibocsátás csökkentése, a zajcsökkentés és a levegő minőségének javítása a városi környezetben. 

Oslo egyébként egy 700 ezer fős város, amely már villamosította a legtöbb kompját, amelyek azon a fjordon közlekednek, amelyen a település található. Ezen kívül kiterjedt villamos- és kerékpárút-hálózattal is rendelkezik. Az utolsó lépés az elektromos buszok bevezetése lesz. A város e-busz-programja a világ nagyvárosai által a légszennyezettség csökkentésére irányuló globális erőfeszítések közepette zajlik.

Miközben a kormányok és az aktivisták a novemberi egyiptomi COP27 ENSZ klímacsúcsra készülnek, Stav más városokat is arra biztat, hogy kövessék Oslo példáját.

Ingvild Roerholt, a norvég ZERO környezetvédelmi csoport közlekedési kérdésekkel foglalkozó tanácsadója szerint a buszok cseréje fontos előrelépést jelent a város számára. „Fontos azonban az is, hogy Oslo a jövőben gondoskodjon arról: átlátható legyen, mennyi károsanyag-kibocsátás kapcsolódik ezeknek a kompoknak és járműveknek a gyártásához” – teszi hozzá. Az egy dolog ugyanis, hogy a kibocsátás használat közben nulla, de a gyártás felhasználhat rengeteg erőforrást, és kibocsátással is járhat.

  Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.