Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

A világ első, megfizethető árú napelemes elektromos járműve: A 25 000 dolláros Sono Motors Sion

NRGreport | 2022.10.30. 06:00

A Sono Motors egy német vállalat, amely a Sono Sion elektromos napelemes autó fejlesztésén dolgozik. A cég által tervezett jármű különlegessége a műanyag karosszériaelemekbe ágyazott napelemek a tetőn és az oldalakon egyaránt.

A német cég azt állítja, hogy 2023 közepére egy napelemes elektromos járművet hoz forgalomba Európában. A Sono a Sion nevű autót az Egyesült Államokban már bemutatta, a későbbi hazai megjelenést megelőlegezve.

Az autó ára 25 000 dollár, ami megfizethetőbb, mint az amerikai piacon kapható legtöbb elektromos autóé. Az autó külseje – tető, ajtók, sárvédők és a motorháztető – 465 beépített napelemmel van ellátva. A vállalat becslése szerint a napenergia önmagában körülbelül 70 mérföldnyi vezetést tesz lehetővé hetente.

A hosszabb utakhoz azonban a Sion egy lítium-vas-foszfát akkumulátorral rendelkezik, amely 190 mérföldes hatótávolsággal rendelkezik, és amelyet a kínai BYD elektromos jármű- és akkumulátor-óriás gyárt.

A Sono a finn Valmet Automotive vállalattal kötött szerződést a Sion gyártására, és a vállalat szerint Európában már 42 000 előjegyzés van az autóra. A cél 2030-ig 257 000 Sion gyártása.

Laurin Hahn vezérigazgató szerint a szerződéses gyártás az elsődleges tényező, ami lehetővé teszi a vállalat számára, hogy alacsonyan tartsa a költségeket.

„A második, hogy csak egy változatunk van. Ez az autó bármilyen színben kapható, amit tetszik neked, amíg az a szín a fekete. Tehát alapvetően nincsenek opciók. Ez hatalmas költségmegtakarítás. A harmadik, hogy közvetlen online értékesítést végzünk. Negyedszer, nincs acélbélyegzés. Ez egy alumínium térváz, nagyon biztonságos autó. És ötödször, nincs festék. Nincs festés, mert napelemek vannak a külsején. És emiatt az öt dolog miatt tudunk annyira megfizethetőek lenni.

A Sono egy általa kifejlesztett polimer alapú napelemes technológiát használ.

„Számos szabadalmunk van, több mint 30 szabadalom” – mondta Hahn. „És ez nagy különbség, mert az összes többi vállalat, amelyik megpróbálja integrálni a napenergiát, többnyire üveget használ. Az üveg nehéz, lassú a gyártás és nagyon drága.”

Egy alkalmazás az autó műszerfalán, amely valós idejű információkat ad a sofőröknek arról, hogy az autó éppen mennyi napenergiát termel. A sofőrök az alkalmazáson keresztül vezérelhetik az árammegosztást is, így a Sion akkumulátorát más elektromos eszközök, köztük elektromos autók töltésére is használhatják, a tulajdonos által választott áron.

Bár ma még nem állnak rendelkezésre tömegesen forgalmazott napelemes elektromos járművek, Hahn úgy véli, hogy ez a technológia hamarosan elterjed.

„Úgy gondoljuk, hogy megvan benne a potenciál, hogy mainstream technológiává váljon. A mi küldetésünk az, hogy minden járművön legyen napelem, mert nincs értelme, hogy ne legyen rajta. Nagyon költséghatékony. Nem növeli a költségeket a gépkocsi anyagköltségeihez. Tehát tulajdonképpen nincs okunk arra, hogy miért ne építsük be.”

 

Kép forrása: unsplash

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.