Mobilitás

Mikromobilitás – a gyaloglás vége

Benedek Attila | 2022.11.01. 09:37

A világunk a szélsebesen változik: pár év alatt a járdákat és a kerékpárutakat ellepték elektromos rollerek.  A kerékpár pedig újra slágerré vált. Üdvözöljük a mikromobilitás világában!

Jobban megérthetünk egy a tárgyat, ha ismerjük azokat a kifejezéseket, amelyekre épül. A mikromobilitásban ott a mikro, amely a görög mikrosz, kicsi szóból ered. Az egyik jelentése, valaminek az egy milliomodik részére utal. Esetünkben nem ezt használjuk, hanem azt, hogy rendkívül kicsi.

A mobilitás szavunk, a latin, mobilitas szóra vezethető vissza. A két jelentéséből, a mozgékonyság illik a témához.

A mikromobilitás tehát olyan egyéni közlekedési eszközt jelöl, ahol testi erővel vagy elektromos rásegítéssel történik a haladás. Rövidebb távon, egyénileg, nem túl nagy tempóban. A járművek köre az elektromos meghajtású gördeszkától kezdve, a lábbal hajtós rolleren át, a teherhordásra kialakított futárkerékpárokig terjed. Ide tartozik a hagyományos kerékpár, az elektromos rásegítésű kerékpár (pedelec) és a testsúly áthelyezéssel irányítható Segway is.

Történelem

Nincs komoly múltja a mikromobilitásnak, mert a közlekedés ez irányú változása körülbelül 2000-től indult be igazán. Ezt az üzletágat olyan nagy nevek jellemzik, mint a 2009-ben indult Uber, amely elterjesztette a taxizás új formáját. Az amerikai vállalat leánycége, a Lime rolleres vállalkozás. Mostanság az adja az extra löketet mikromobilitás terjedésének, hogy energiatakarékos és gazdaságos városi közlekedési forma.

Amire specializálódik a mikromobilitás, az az utolsó kilométerek. Az utolsó mérföld kifejezést is szokták használni, amely 1,6 kilométert jelöl. Ez azt a távolságot jelenti, amit az úticélig megtesznek a rollerrel. Innen ered a cím, mert ezen eszközök elterjedésével, a gyaloglás minimalizálódik.

Akik elsősorban igénybe veszik ezt az új helyváltoztatási formát, az a Z generáció. Ez a korosztály, az 1995 és 2009 között születetteket jelöli.

A szabályozás és kategóriák

Itthon az új járművek kategorizálása elég lassan történik, ezért a friss dolgok, például a négykerekű motorok (kvad) és az autó kormánnyal irányítható kvadok (UTV) szabályozása is késett. A reményt az adja, hogy a Közúti Rendelkezések Egységes Szabályozása, népszerűbb nevén a KRESZ legközelebbi módosításába, már benne lesz az elektromos rollerek és az elektromos kerékpárok szabályozása.

A németek, már 2019 októberében meghozták a maguk reguláit a területen (eKFV, 2019). Őket megelőzte az Európai Unió 168/2013/EU elnevezésű rendelete, amely L1e-A és a L1-B alapkategóriába sorolja az említett közlekedési eszközöket. A Nemzetközi Közlekedési Fórum (ITF) is tett ajánlást a témában.

A részletesebb és pontosabb szabályozás még várat magára, amit lehet tudni, hogy súly és teljesítmény alapján kialakult egy jól átlátható kategorizálás. A 25 km/órás végsebesség és a 35 kiló alatti tömeg jelenti az egyiket, a 45 km/órás maximális sebesség és a 35-350 kg közötti tömeg a másikat. A járművek teljesítménye sem mehet az égig, a legnagyobb osztályban 500 és 750 Watt között lehet a villanymotorok teljesítménye.

A jövő

Komoly jövőt jósolnak a szakemberek a mikromobilitásnak, aminek az egyik ága a cégeket veszi célba. A cégek célja ezzel a dolgozók megtartására, jutalmazása, amelyet összekötnek a munkába járás megkönnyítésével. Ebbe jól beleillik a dolgozók pedelec kerékpárokkal vagy az e-rollerekkel történő ellátása. Érdekes, hogy az autógyárak is rákaptak erre a területre, a Spin roller megosztó, például a Fordhoz tartozik.

A fejlődést mutatja, hogy egyre több városban érhető el a bérelhető roller, kerékpár vagy a robogó. Plusz, ezen járművek magánvásárlói szép számmal növekednek. Így ez az üzletág a közeljövő nagy robbanása lehet vagy inkább lesz.

 

Kép forrása: unsplash

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.