Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

Megváltoztathatják az elektromos repülőgépek az utasok utazási szokásait?

NRGreport | 2022.11.03. 04:00

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésével kapcsolatban az egyik legnehezebb kérdés, hogy mi legyen a légi közlekedéssel, mivel a legtöbb kereskedelmi repülőgép túl nehéz ahhoz, hogy a mai technológiával elektromos meghajtással repüljön. Azonban a United Airlines jövőképében már egyre határozottabban kirajzolódik, hogyan tudják akár rövidebb távú útvonalak esetén is a fedélzetre csábítani az utazókat.

Az USA harmadik számú légitársasága szerződést kötött a Heart Aerospace nevű startup céggel 30 üléses elektromos repülőgépek megvásárlására. A Heart elmondása szerint a vállalat 2028-ban tervezi az új modellek bevezetését. Egy csavarral élve, a United terve nem a nagy repülőgépek lecserélése, hanem regionális szolgáltatásokra használná az új gépeket. A légitársaság eVTOL (elektromos függőleges fel- és leszálló) repülőgépek bevezetésére is készül, amelyek a helyi közlekedést szolgálják, például a központi városokból a repülőterekre szállítják az utasokat. – számotl be a CNBC.

Az elképzelés nem annyira az utasok viselkedésének megváltoztatására irányul, mint inkább arra, hogy meggyőzzék a kisvárosok lakóit, akik most legfeljebb 250 mérföldes utakra autóval közlekednek, hogy inkább repülőre szálljanak – mondta Mike Leskinen, a United vállalatfejlesztési alelnöke és a United Ventures befektetési részlegének elnöke a CNBC ESG Impact című rendezvényén a hónap elején. Ha ez beválik, új piacot nyit az olyan légitársaságok számára, mint a United, különösen a nagyvárosi területeken kívül.

„Még rengeteg akadályt kell leküzdeni, de az légiközlekedési fejlesztési ciklusokat évtizedekben mérik, és most kell elkezdeni” – mondta Leskinen. ” Nem folytathatjuk az üzleti tevékenységünket úgy, ahogyan eddig. Feltétlenül meg kell változtatnunk, és a változtatás módja a technológiába való befektetés.”

Miközben az elektromos autók és SUV-k az USA-ban az új autók piacának 5%-a, világszerte pedig 9%-a felé haladnak, kevés légitársaság tett nagyobb lépéseket az elektromos repülőgépek felé. Az American Airlines fenntarthatósági tervei, Delta Air Lines és a Southwest Airlines alig tesz említést elektromos repülőgépekről. Eliot Lees, a massachusettsi Cambridge-ben működő ICF tanácsadó cég alelnöke és légiközlekedési elemzője szerint a mérnökök nem tudnak olyan könnyű és erős elektromos akkumulátort készíteni, amely a mai repülőgépek méretének megfelelő méretű gépet tudna kiszolgálni.

A United terve azon az elképzelésen alapul, hogy a 250 mérföldes útra utazók kevesebb mint 1%-a választja a repülést.

„Régebben ez másképp volt” – mondta Anders Forslund, a göteborgi székhelyű Heart Aerospace vezérigazgatója, akinek szerződése van a United 100 darab 30 üléses elektromos repülőgép szállítására. „Menjünk vissza az 1990-es évekig, akkor több száz kisrepülőgép szolgált ki sok olyan közösséget, amelyek mostanra elvesztették a szolgáltatásukat”.

Forslund szerint a kisebb városokban az emberek azért hagyták abba a repülést, mert a repülőgépekhez készült sugárhajtóművek túl drágák voltak ahhoz, hogy nyereségesen szolgálják ki ezeket a közösségeket.

„Ez egy figyelemre méltó technológia, de most visszatart minket” – mondta. „Ha behozunk egy elektromos motort … sok szinergiát érhetünk el azzal, ami az autóiparban történik. Elkezdhetnek olyan kis repülőgépeket építeni, amelyeknek teljesen más az egységgazdaságossága.”

Leskinen szerint az utasok valószínűleg nem fognak nagy különbséget látni egy elektromos meghajtású repülőgép belsejében. A mindössze 30 perc alatt történő átszállás képessége pedig azt jelenti, hogy a repülőgépek napi 10 vagy 11 órát is használhatók lesznek, ami rugalmas menetrendet tesz lehetővé.

 

Kép forrása: unsplash

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.