Vállalatok

Hatalmas profittal zárta a MOL-csoport a harmadik negyedévet

NRGreport | 2022.11.04. 22:15

A Mol-csoport tisztított, kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredménye az EBITDA 1,449 milliárd USD-t ért el az erős Upstream és Downstream teljesítménynek köszönhetően, amelyet számos makrogazdasági tényező segített. Az EBITDA elérte az 1335,1 milliárd forintot (3,627 milliárd dollár) az idei első három negyedévben, így a társaság a 4,1-4,4 milliárd dollár közötti tartományba emelte az éves EBITDA-iránymutatást.

Hernádi Zsoltnak a MOL vezérigazgatójának több megjegyzése is volt az eredményekkel kapcsolatban.

„A makrokörülmények kedvezően alakultak az olaj- és gázipar számára az év első háromnegyed évében” – mondta Hernádi. A vezérigazgató azonban azt is hozzáette, több olyan tényező van a világban jelenleg, amik nehézséget okoznak az iparág számára.

“a bizonytalan külső környezet, a kibontakozó recesszió, az állami beavatkozások, a különadók bizonytalanságot okoznak az iparágban. Úgy tűnik, az EU-s szankciók meghatározzák Európa gazdasági jövőjét, a harmadik negyedév ugyanis nagyon szűkösnek bizonyult ellátásbiztonsági szempontból Kelet-Közép-Európában”

Hernádi, emellett kiemelte a zöld átmenetre való törekvéseket is:

Nem tévesztjük szem elől a zöld átmenetet sem. A harmadik negyedévben jelentős lépést tettünk 2030+ stratégiánk megvalósításában: a MOL elnyerte a magyarországi települési és kommunális hulladékkezelési koncessziót 35 évre, amely lehetővé teszi, hogy terjeszkedjünk egy új, alacsony szén-dioxid-kibocsátású, a körforgásos gazdaság megteremtését szolgáló üzletágban”

Az Upstream EBITDA megduplázódott az egy évvel korábbihoz képest. Az erős eredmény legfőbb hajtóereje a makrokörnyezet volt, amely képes volt ellensúlyozni az extra bányajáradékok hatását az utolsó negyedévben. A harmadik negyedévben a Downstream EBITDA éves szinten 741 millió dollárra (297,5 milliárd forint) nőtt, de 14%-kal csökkent a második negyedévhez képest.

A Fogyasztói Szolgáltatások EBITDA-ja 43 százalékkal csökkent a tavalyi harmadik negyedévhez képest. A régióban az üzemanyag-ársapka miatt a szegmens eredménye 85 millió dollárral (mintegy 34 milliárd Ft) csökkent.

A Mol részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, a papír záróára csütörtökön 2582 forint volt. Az elmúlt egy évben a részvények legmagasabb árfolyama 3170, a legalacsonyabb 2300 forint volt.

Kép forrása: MOL

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.