Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Vasárnap kezdődött az ENSZ éghajlatváltozási konferenciája, rámásztak a gazdag országokra

S.Rita | 2022.11.07. 01:40

Az ENSZ 27. éghajlat-változási konferenciája (COP27) vasárnap kezdődött Egyiptomban, egy olyan időszakban, amikor sok ország inkább az energiabiztonságra és a féktelen inflációra összpontosít, mint az üvegházhatású gázok kibocsátásának visszaszorítására irányuló erőfeszítésekre.

Másrészt az olyan szélsőséges időjárási jelenségek, mint a közelmúltban Pakisztánban bekövetkezett katasztrofális áradások megmutatták, hogy az éghajlatváltozás már itt és most is komoly problémákat okoz, és hogy az ellene hozott intézkedések nem tűrnek halasztást.

A konferencia előestéjén Antonio Guterres ENSZ-főtitkár kijelentette, hogy

…a gazdag országoknak részletes terveket kell benyújtaniuk, amelyekkel alátámasztják a szegényebb országoknak az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodáshoz nyújtott pénzügyi támogatásra vonatkozó ígéretüket.

A fejlett országok azt mondták, hogy évente 100 milliárd dollárt fognak ilyen jellegű támogatásként nyújtani, és Guterres szerint a pénzeszközöket “lehetőleg támogatásként, nem pedig kölcsönként” kell folyósítani.

A világnak meg kell védenie az embereket és közösségeket az éghajlati vészhelyzet közvetlen és egyre növekvő kockázataitól. Nincs vesztegetni való időnk” – mondta.

Wael Aboulmagd nagykövet – az egyiptomi kormány különleges tanácsadója – szerint a konferenciának meg kell kezdenie a vitát a veszteségek és károk finanszírozásáról.

Felmerül többek között az éghajlatváltozás következményei által súlyosan érintett országok, például Pakisztán kártérítésének kérdése is.

Számeh Sukri egyimptomi külülgyminiszter kiemelte, hogy a kérdés napirendre tűzése a szolidaritás és az éghajlat okozta katasztrófák áldozatainak szenvedése iránti empátiát tükrözi.

Muszáj változtatni

Aboulmagd nagykövet szerint az éghajlati válság súlyossága azt jelenti, hogy ahogy a dolgok eddig mentek, úgy nem mehetnek tovább.

Mindenkinek fel kell nőnie a feladathoz” – mondta a nagykövet.

A COP27 során megvitatásra kerülő, az iparágat érdeklő kérdések között szerepel a szén-dioxid-leválasztás, -hasznosítás és -tárolás (CCUS), a természetalapú kibocsátás-kiegyenlítés és a fejlődő országokban a szén kiszorítására irányuló gázprojektek finanszírozása.

A tavalyi COP26-os glasgow-i konferenciával ellentétben a COP27-es konferencián nem lesznek jelentős új globális kezdeményezések. Ez azt jelenti, hogy nehezebb lesz meghatározni, hogy mitől lesz sikeres vagy sikertelen, de még így is hozhat néhány szerény, de jelentős eredményt.

A napirend még változhat. Azt mindenesetre érdekes lesz figyelni, hogy vajon Kína csatlakozik-e a globális metánfelajánláshoz.

Az ENSZ 27. klímakonferenciáján mintegy 200 ország küldöttsége vesz részt.

fotó: Antonio Guterres, ENSZ főtitkár (minurso.unmissions.org)

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2022 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.