Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

Audi Urban Purifier – Finompor-szűrő elektromos járművekhez (x)

NRGreport | 2022.11.10. 04:10

Az Audi egy kísérleti projekt keretében olyan részecskeszűrőt fejleszt az elektromos járművekhez, amely összegyűjti a levegőből az autó környezetében található részecskéket. Mind a vezetés, mind a töltés közben hozzájárul a városok légminőségének javításához.

A közúti forgalomban keletkező finompor 85%-át fék-, gumiabroncs- vagy útkoptatás okozza, a jármű hajtásrendszerétől függetlenül. A legkisebb, szabad szemmel alig kivehető porszemcsék mindössze néhány mikrométeres méretűek, átmérőjük mindössze 10 mikrométer, ezért könnyen belélegezhetők. Tavaly az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a korábbinál lényegesen alacsonyabb lebegőrészecske-határértékeket javasolt, de a szakértők szerint Németország számos városnegyedében lehetetlen lenne betartani ezeket az új értékeket.

Passzív szűrés vezetés közben, aktív szűrés töltés közben

Az Audi tevékenységének központi eleme a fenntarthatóság, és felelősséget vállal környezetvédelem és a társadalom iránt. A vállalat arra törekszik, hogy a gyártás nettó szén-dioxid-semleges legyen, és ahol csak lehetséges, csökkentse az anyagkibocsátást. Az Audi a MANN+HUMMEL beszállítóval közösen egy olyan szűrőt fejlesztett ki a jármű elülső részébe, amely képes összegyűjteni a környezetéből a levegőben található részecskéket; ez hasonlóan működik, mint a helyhez kötött rendszerek, amelyeket már használnak néhány városban. A mobil változat biztosítja, hogy a jármű ne csak a saját részecskekibocsátását nyelje el, hanem más járművekét is.

A szűrő a jármű meglévő légáramlásába van beépítve a hűtő előtt, így csak néhány változtatás szükséges eszközölni az autón. A szűrőelem vezérlése az állítható hűtőlevegő-bemeneten keresztül történik, és mechanikai működése egy porszívóéhoz hasonlítható. Hasonló elv alapján a finompor-részecskék megrekednek a szűrőben, és a levegő továbbra is átáramolhat rajta.

A szűrőt eddig az Audi e-tron tesztjárművekben használták. Menet közben a jármű mozgása révén passzívan szűr; a levegő keresztüláramlik a szűrőrendszeren, amely a legkisebb részecskéket is felfogja. Egy másik lehetőség az álló helyzetű, töltés közbeni szűrés. A már minden elektromos járműbe beépített hűtőventilátor a körülvevő levegőt a hűtőn keresztül szállítja – a rendszer ezt a folyamatot kihasználva a finompor-szűrő segítségével aktívan szűrni tudja a rajta átáramló levegőt, biztosítva ezzel a legkisebb részecskék felfogását, még álló helyzetben is. Ez ideális a városi környezetben való használatra, ahol a lebegőrészecske-szennyezettség sokkal magasabb, mint a vidéki területeken.

Tesztekkel igazolt hatékonyság

A tesztjárműveken végzett vizsgálatokat nemcsak a szűrők hatékonyságának elemzésére használták, hanem annak megállapítására is, hogy a technológia befolyásolja-e a jármű általános használatát. Az Audi e-tron több mint 50 000 kilométernyi tűréstesztje után a válasz egyértelmű volt: a szűrők nincsenek negatív hatással az elektromos jármű működésére, még forró nyári napokon vagy gyorstöltés közben sem.

Egy szűrőrendszer, amelynek nagy része újrahasznosítható anyagokból készült

A szűrő könnyen karbantartható, és csak akkor kell cserélni, amikor elérte a rendszeres szervizintervallumot. A teljes szűrőrendszer életciklus-elemzése kimutatta, hogy 14,9 kilogrammnyi CO2-ekvivalenst fog kibocsátani. Emellett maga a szűrő 15%-ban, míg az egész rendszer 60%-ban újrahasznosított anyagból áll.

 

Kép forrása: Audi

Támogatott tartalom (X) 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.