Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

84 milliárd dollár kellene Dél-Afrikának a szénmentesítéshez

Nagy Nikoletta | 2022.11.10. 06:00

Dél-Afrika 1,5 billió rand (84 milliárd dollár) értékű tervet rakott a nemzetközi közösség elé az ország szénfüggő gazdaságának széndioxid-mentesítésére. A terv ötéves, és több mint 200 oldalban taglalja, hogyan lehetne úgy dekarbonizálni az országot, hogy az energiaszegénységnek is véget vessenek.

Cyril Ramaphosa elnök bemutatta a 2023–2027-es beruházási tervet az ország elnöki klímabizottságának. A több mint 200 oldalból álló dokumentumot alapvetőnek tartja a fosszilis tüzelőanyagokról a megújuló energiára való gazdasági átmenethez, mindezt úgy, hogy mellette kezelni lehessen a Dél-Afrikában jelentkező gyakori áramszüneteket, az „elfogadhatatlan mértékű szegénységet” és a klímaváltozással járó problémákat is.

„Lényegében a beruházási terv az első a maga nemében, mind méretét, mind ambícióját tekintve. Egy képet ad Dél-Afrika jövőjéről, amely vezető szereplő az új, alacsony széndioxid-kibocsátású globális gazdaságban” – mondta Ramaphosa.

Dél-Afrika energiaellátása nagymértékben függ a széntől, de az ország legnagyobb problémáját mégis a gyakori áramkimaradások jelentik. Annak ellenére, hogy az ország Afrika legfejlettebb gazdasága, az elmúlt 15 évben rendszeresen terheléscsökkenéseket – vagyis szervezett sorozatos áramszüneteket – kell elszenvednie annak érdekében, hogy az áramellátási rendszer működhessen. Az áramszünetek óriási problémát jelentenek a lakosoknak és a vállalkozásoknak egyaránt. Az utak zsúfolttá válnak, ha a közlekedési lámpák leállnak, az emberek nem tudnak főzni, amikor hazaérnek a munkából, és az étel megrohad, ha a hűtőszekrényben nincs áram. És a dolgok még rosszabbra fordulhatnak, hiszen a régi szénerőművek nagy részét leállítják a közeljövőben a fosszilis energiától való elszakadás érdekében. Amikor az olyan összejöveteleken, mint amilyen most az ENSZ 27. klímakonferenciája is, az afrikai kontinens komoly problémákról beszél, és nem csak a fosszilistól való megszabadulást tartja szem előtt, nagyjából erről van szó. És ezért is van szükség a nagyszabású dekarbonizációs tervre.

A dél-afrikai kormány becslése szerint a dekarbonizációhoz 700 milliárd ZAR (39 milliárd dollár) – a befektetési igényeinek körülbelül 44%-a – hiányzik a finanszírozásból, és azon dolgozik, hogy több pénzt mozgósítson más országbeli partnerektől, a magánszektortól és a jótékonysági szervezetektől. 

Az a 8,5 milliárd dollár, amit a korábbi “széntől tiszta energiáig” csomagban a gazdag nemzetek vállaltak, „fontos katalizátorszerepet fog játszani, de nem elég ahhoz, hogy teljesítse ambícióinkat” – mondta Ramaphosa. Az elnök szerint több pénzre van szükség az Egyesült Államoktól, az Egyesült Királyságtól, Franciaországtól és Németországtól. A 8,5 milliárd dolláros csomag keretében 330 millió dollárt – vagyis az új tervben meghatározott összeg kevesebb, mint 4%-át – juttatják el támogatásként a fejlett országok.

Az új terv szerint a beruházási igények legnagyobb hányadát, 1 milliárd ZAR-t (57 milliárd dollárt), a pénz mintegy 70%-át a villamosenergia-szektorra szánják. Ez magában foglalja az ország elöregedő szénflottájának leszerelését, a megújuló energia nagymértékű kiépítését és a hálózat korszerűsítését. Körülbelül 60,4 milliárd ZAR (3,4 milliárd USD) célja a zöldebb munkalehetőségek teremtése a szénben gazdag Mpumalanga régió munkavállalói számára. A terv ezen felül magában foglalja a zöld hidrogén szektor fejlesztését, ami a beruházás 22%-át vinné el. Ez dekarbonizálná a dél-afrikai ipart, és tiszta üzemanyagokat termelne az export számára. A fennmaradó 8,5% az elektromos járművek ágazatának fejlesztésére szolgál, korszerűsítve Dél-Afrika jelenlegi belsőégésű motoros járműgyártási kapacitását.

 

Kép forrása: unsplash

  Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.